Osram Licht AG препоръча на акционерите си да приемат предложението за придобиване от страна на австрийската AMS AG, което оценява германския производител на осветителни дела в автомобилната индустрия на $4,4 милиарда. Така сагата със смяната на собствеността на дружеството, което има и завод край Пловдив, е към своя край.

Първоначално през юли 2019 г. консорциум, в който влизат американските Bain Capital и Carlyle, предложи €3,4 милиарда за германското дружество. По-късно в наддаването се включи и AMS, която директно предложи 10 процента премия, за да развали вече сключената сделка. Въпреки колебанията, свързани със "стратегически различия" и метода на финансиране, Osram все пак се реши на сделка с австрийската компания, която е доставчик и на Apple Inc.

Сключеното споразумение ще защити служителите на Osram от съкращения, свързани със сливането, поне до 2022 г. А предложената цена от €41 за акция "представлява подходяща оценка на компанията", казват от дружеството.

Предложението към акционерите е валидно до 5 декември и е третият опит на AMS да придобие Osram. В опит този път да прокара споразумението, австрийската компания свали и прага за минимален брой придобити акции до 55 процента от общите.

Междувременно Osram отчете спад на печалбата преди лихви, данъци, обезценки и амортизация от 43 процента до €86 милиона. Прогнозата за 2020 г. подсказва "много ограничено" подобрение и "повдгиа въпроси за дългосрочни потенциал на компанията", казва анализатори на Morgan Stanley. Германската компания страда от спада в автомобилната индустрия.

За цялата фискална 2019, завършила в края на септември, Osram отчита €343 милиона нетна загуба. През предходната година компания бе на печалба от €188 милиона.

"Osram не очаква производството на автомобили да се възстанови в краткосрочен план", казват от компанията.

Компанията има повече от век история, а към днешна дата за нея работят 26 200 служители. Към края на фискалната 2018 година приходите ѝ са в размер на 3,8 милиарда евро.

Една от производствените бази на групата се намира в България. Тя е разположена в близост до Пловдив, а в нея бяха вложени 50 милиона лева.