Международната компания HCL Technologies (HCL) ще придобие от американската корпорация International Business Machines Corp. (IBM) програмно осигуряване за сумата от 1,8 милиарда долара, се казва в прессъобщение от IBM.

В него се уточнява, че двете компании са сключили споразумение, според което HCL купува от IBM седем приложения: Appscan, BigFix, Upica, Commerce, Portal, Notes & Domino и Connections. При това двете компании остават партньори в областта на интелектуалната собственост на пет от тези продукти.

"Активите, които ние придобиваме, се намират в такива крупни и растящи пазарни области като безопасността, маркетинга и търговията - важни стратегически сегменти за HCL. Тези продукти се приемат добре от клиентите и отрасловите анализатори". Това отбелязва президентът и генерален директор на HCL, Си Виджаякумар (C Vijayakumar), чийто думи се посочват в прессъобщението.

Сделката сега очаква одобрение от регулаторните органи. Нейното приключване планирано д края на първото полугодие на 2019 година.

IBM придоби Red Hat срещу $33,4 милиарда в най-голямата IT сделка за годината

IBM заложи $33,4 милиарда в битката срещу Amazon в най-голямата IT сделка за годината

А също и най-мащабното придобиване в 107-годишната история на компанията

Корпорация IBM е основана през 1911 година. Един от най-големите в света производители на електронна техника и програмно осигуряване, а така също и на консултантски и ИТ услуги.

HCL Technologies е специализиран в трансформация на бизнеса на големи компании посредством внедряването на цифрови технологии. HCL работи в 43 страни, персоналът на компанията е около 128 хиляди души.