IKEA Group, която е оператор на повечето едноименни магазини, е продала свои ключови дъщерни компании на холандския Inter IKEA Holding за 5,2 милиарда евро ($5,58 млрд.), съобщи Reuters.

Сред продадените дъщерни компании са тези, които управляват веригата за доставки на групата, занимават се с дизайна, производството и купуването на мебели.

По този начин от Inter IKEA ще контролира разработката, стоковия асортимент и доставките на IKEA. След сделката IKEA Group остава със статут на търговец, работещ по договор за франчайзинг с Inter IKEA.

Генералният директор на Inter IKEA Торбьорн Лууф заяви, че подобна стъпка е необходима, за да имаме пълен контрол върху развитието на IKEA.

"Концепцията на съществуващата система на франчайзинг бе създадена през 80-те години на миналия век. Това беше друга епоха. Сега основната ни цел е да се убедим, че можем да се разширяваме и да се съобразяваме по-добре с изискванията на нашите клиенти", каза мениджърът, цитиран от агенцията.

Сделката, извършена по инициатива на Inter IKEA помага да се увеличи печалбата на IKEA Group преди данъци с 23% до 5,4 млрд. евро.

Продажбите от магазините на IKEA в света достигнаха 36,4 милиарда евро през миналата година, посочи Inter IKEA в годишния си отчет. На IKEA Group се падат 34.2 милиарда евро от тази оборот.

Компанията Inter IKEA Holding BV, на която принадлежи бранда IKEA, е със седалище град Делфт в Нидерландия.