Американските изтребители F-16 Viper, за които преговаря България, почти сигурно ще бъдат произведени в Индия. Lockheed Martin предложи да отвори нова фабрика в азиатската страна и да премести изцяло производството на бойните самолети от САЩ в нея, в опит да спечели голяма военна поръчка от властите в Ню Делхи.

Компанията ще направи Индия единствения световен център за производство на F-16, който ще обслужва както индийската армия, така и чуждестранните пазари, съобщава пред Reuters Вивек Лал, вицепрезидент по стратегията и развитието на бизнеса в Lockheed Martin.

F-16 Block 70/72: доказаният боец с нови технологии, от който се интересува България

"Новият" изтребител F-16, от който се интересува и България

Благодарение на страхотния си радар и богато въоръжение, самолетът може да изпълнява всякакви мисии

"Виждаме текущото търсене извън Индия на повече от 200 самолета. Стойността на тези първоначални програми за придобиване вероятно ще надхвърли 20 млрд. долара", посочва Лал.

Досега се предвиждаше само крилата на изтребителите да се произвеждат в многолюдната азиатска държава. Самите самолети трябваше да се сглобяват в Грийнвил, щата Южна Каролина, но производството им явно ще се премести много по на изток.

Всички крила за F-16 скоро ще се произвеждат в Индия

Всички крила за F-16 скоро ще се произвеждат в Индия

Lockheed Martin мести производството от 2020

Бахрейн и Словакия вече са избрали F-16 Block 70, които са предложени и на Индия, а България също преговаря за тях. "Водим разговори с България и няколко други страни, 10 страни. Има един вид ренесанс на F-16", отбелязва ръководителят.

Индия се нуждае от 42 ескадрили от изтребители, или около 750 самолета, да се защити от очаквани нападения от Китай и Пакистан. Страната се готви да пенсионира старите си руски изтребители МиГ-21 и да ги замени с модерна бойна авиация.

Словакия заменя руските изтребители МиГ-29 с американски F-16

Още една източноевропейска държава заменя руските изтребители с американски

Те са най-модерното, което страната може да си позволи

Първоначалната поръчка ще е за 114 бойни самолета, които се оценяват на повече от 15 млрд. долара. Конкуренти на Lockheed Martin са F/A-18 на Boeing, Gripen на Saab, Rafale на Dassault Aviation, Eurofighter Typhoon и руски изтребители.

Мащабните военни поръчки не са нещо необичайно за Индия. Страната е най-големият вносител на оръжия за последните 7 десетилетия, като не се свени да купува както руско, така и американско оръжие. Въоръжаването й е подхранвано от сложните отношения със съседите й (особено с Пакистан).

Държавите, внесли най-много оръжие за последните 67 години

Държавите, внесли най-много оръжие за последните 67 години

Сред тях изненадващо е и САЩ

Вашингтон и Ню Делхи преговарят за завод на F-16 в азиатската страната още от началото на 2017 г., но разговорите вървяха трудно, най-вече заради нежеланието на президента Доналд Тръмп американски компании да изнасят производства в чужбина.

Ако Lockheed Martin действително премести производството си на F-16 в Индия, това ще е огромен тласък за проекта "Произвеждайте в Индия" на индийския премиер Нарендра Моди. Целта на проекта е както създаването на база за отбранителната промишленост, така и отварянето на работни места за хилядите младежи, които ежемесечно излизат на пазара на труда.