България възобнови процедурата за покупка на военни самолети и вече се готви да поръча 16 нови или употребявани изтребители, с които да модернизира военновъздушните си сили, така че да отговарят на стандартите на НАТО.

Българската държава търси боен многоцелеви изтребител, който може да изпълнява широк спектър от задачи. Потенциалните доставчици са 7 страни: САЩ, Португалия, Израел, Италия, Германия, Франция и Швеция, показва актуализираният проект на Министерството на отбраната.

България на крачка от най-скъпата военна сделка през последните 25 години

България на крачка от най-скъпата военна сделка през последните 25 години

Решението за закупуване на нови изтребители се чака скоро

Възможните кандидати са F/A-18 Super Hornet на американската Boeing, Gripen на шведската Saab, Rafale на френската Dassault и F-16 на американската Lockheed Martin или германски Eurofighter, както и употребявани F-16 от Португалия и Израел и италиански Eurofighter. Производителите трябва да изпратят офертите си до 1 октомври, посочват от военното министерство.

Около 1.8 млрд. лева ще бъдат отделени за първите 8 изтребителя, както и за наземно обслужване, обучение на екипи и 3-годишна първоначална интегрирана логистична подкрепа.

Според проекта самолетите трябва да бъдат получени в рамките на 3 години от подписването на договора. Те ще бъдат изплащани на вноски от 100 до 300 млн. лева в продължение на 10 години.

Ето кратка характеристика на различните бойни самолети, които може да избере България:

F/A-18E/F Super Hornet

Снимка 370385

Източник: Wikipedia

F/A-18 Super Hornet е многоцелеви изтребител, управляван от един или двама пилоти. Произвежда се от американския авиационен гигант Boeing. Разполага с 11 точки за окачване на външно въоръжение и може да носи ракети въздух-въздух, въздух-земя, противокорабни ракети и различни видове бомби. Оборудван е с 20-милиметрова роторна картечница M61.

Изтребителят може да носи до 13 000 кг гориво, като има възможност да се презарежда и да зарежда и други самолети във въздуха. Разполага с 5 външни резервоара за допълнително гориво - 4 с обем от 1800 л и един с обем от 1200 л.

Може да носи над 8 тона различни въоръжения и оборудване. Максималната му скорост е 1915 км/ч. Максималната дължина на полета му е 2346 км.

България се интересува от нови или употребявани F/A-18E/F Super Hornet, които може да купи от САЩ.

Gripen JAS 39

Снимка 370386

Източник: Wikimedia Commons

Gripen JAS 39 e многоцелеви изтребител, управляван от един или двама пилоти. Произвежда се от шведската компания Saab. Разполага с 8 точки за окачване на външно въоръжение, като може да носи ракети въздух-въздух, въздух-земя, противокорабни ракети, касетъчни бомби и бомби с лазерно насочване.

Може да носи до 6.5 тона различни въоръжения и оборудване. Вариантът с един пилот е снабден с 27-милиметрова картечница Mauser BK-2.

Изтребителят е оборудван е с модерни защитни системи, поддържа различни комуникационни системи и стандарти. Максималната му скорост е 2200 км/ч. Максималната дължина на полета му е 3000 км.

България се интересува от модела C/D или такъв модернизиран до вариантите, притежавани от Унгария и Чехия. Може да купи изтребителите от Швеция.

F-16C Fighting Falcon

Снимка 370387

Източник: Wikipedia

F-16 е многоцелеви изтребител, управляван от един или двама пилоти. Произвежда се от американските оръжейни гиганти General Dynamics и Lockheed Martin. Това е изтребителят с най-голям боен опит сред потенциалните варианти.

Разполага с 11 точки за окачване на външно въоръжение, може да носи ракети въздух-въздух, въздух-земя, разнообразни бомби, противокорабни и ядрени ракети. Оборудван е с 20-милиметрова роторна картечница M61A1 Vulcan.

Максималната му скорост е 2120 км/ч. Максималната дължина на полета му е 4220 км.

България се интересува от напълно нови изтребители F-16 блок 60 (или 70), както и употребявани, модернизирани до MLU OFP M6. Може да ги купи от САЩ, Португалия или Израел.

Rafale

Снимка 370388

Източник: Wikimedia Commons

Rafale е многоцелеви изтребител, управляван от един или двама пилоти. Произвежда се от френския оръжеен гигант Dassault Aviation.

Разполага с 14 точки за окачване на външно въоръжение, може да носи ракети въздух-въздух и най-вече въздух-земя, противокорабни и ядрени ракети. Оборудван е с 30-милиметрова автоматична картечница GIAT 30/M791.

Френският изтребител разполага с модерни защитни системи, поддържа различни комуникационни системи и стандарти. Максималната му скорост е 1912 км/ч. Максималната дължина на полета му е 3700 км.

България се интересува от нови или употребявани изтребители Rafale, които може да купи от Франция.

Eurofighter Typhoon

Снимка 370352

Източник: Wikipedia

Eurofighter Typhoon е многоцелеви изтребител, управляван от обичайно един и по-рядко от двама пилоти (основно при тренировъчни полети). Произвежда се от консорициум от компании от Германия, Великобритания, Италия и Испания.

Разполага с 13 точки за окачване на външно въоръжение, може да носи ракети въздух-въздух, въздух-земя, противокорабни ракети, касетъчни бомби и бомби с лазерно насочване. Оборудван е с 27-милиметрова картечница Mauser BK-27.

Изтребителят разполага с модерни защитни системи, поддържа разбнообразни комуникационни системи и стандарти. Максималната му скорост е 2500 км/ч. Максималната дължина на полета му е 2900 км.

България се интересува от употребявани или нови изтребители Eurofighter Typhoon във вариантите Tranche 1 (Италия) и Tranche 3 (Германия).

Забележка: Данните за самолетите са от производителите им, специализирани военни сайтове и Wikipedia.