Германското правителство е близо до подписване на споразумение с нидерландския оператор на енергийни мрежи Tennet Holding за изкупуване на целия му бизнес в Германия, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Сумата на крупната сделка се очаква да бъде около 20 милиарда евро.

Енергийната мрежа на Германия се контролира от четири компании, а Tennet притежава най-голямата мрежа в страната. Енертийната мрежа на оператора в Германия обхващат цялата страна - от датската граница на север, до Алпите на юг.

Колко ще се понижи БВП на Германия за 2023 година

Колко ще се понижи БВП на Германия за 2023 година

Прогнозата на германския институт IMK

Според източници на агенцията, страните се стремят да сключат споразумението възможно най-скоро, така че холандският парламент да има време да го одобри преди началото на парламентарната ваканция в края на октомври и преди общите избори в страната, които са насрочени за 22 ноември.

От Tennet са потвърдили факта на преговорите, но не са предоставили подробности за преговорния процес. От правителствата на двете страни са отказали да коментират посочената информация.

Германските власти се стремят да поемат контрола над енергийната мрежа, за да носят самостоятелно отговорност за енергийната сигурност и постигането на целите за нулеви въглеродни емисии в атмосферата - което ще изисква преструктуриране и модернизация на цялата енергийна инфраструктура на страната.

Цените от производител в Германия с най-голям спад в цялата си история - най-много поевтинява електроенергията

Цените от производител в Германия с най-голям спад в цялата си история - най-много поевтинява електроенергията

В същото време потребителските стоки леко поскъпват