Големите компании храчат десетки милиони долари всяка година за съдебни разходи. Те са принудени а го правят, защото в дейността си се сблъскват с огромен брой и като размери съдебни искове, свързани с безкрайни обвинения от страна на конкуренти и клиенти.

В това отношение не им отстъпват и финансовите претенции между отделни личности, особено когато става дума за разтрогване на бракове, когато единият от съпрузите е неприлично богат.

Разказваме за 10-те най-големи съдебни искове през последните 20 години, чието задоволяване е струвало стотици милиони и даже милиарди долари.

Снимка 388538

10. Aol Time Warner

Стойност на урегулирането: $300 милиона

Обвинението и финансовите претенции към AOL Time Warner през 2001 г. предизвикаха огромна изненада както у акционерите, така и от съсобствениците на компанията.

Компанията PlayMedia Systems подава съдебен иск в Лос Анджелис, в което обвинява AOL Time Warner за незаконно използване на MP3 технология при създаването на AOL 6.0. Медийният гигант се съгласява да плати 300 милиона долара, за да уреди претенциите по делото. 

9. Countrywide Financial Corporation

Разходи за комранията: $500 милиона

Правителството на САЩ твърди, че ипотечната компания Countrywide Financial Corp, закупена от Bank of America Corp. през 2008 г., е предоставила проблемни ипотечни кредити на Fannie Mae и Freddie Mac.

Countrywide е обвинен, че е използвала между 2007 до 2009 г. схема, специално създадена за изключително бърза обработка на заеми, без да проверява качеството им.

През 2013 г. корпорацията се съгласи да плати половин милиард долара на своите кредитополучатели.

Снимка 281135

Източник: GettyImages

8. Разводът на Дмитрий Риболовлев

Стойност на урегулирането: $600 милиона

Руският бизнесмен Дмитрий Риболовлев влезе в центъра на медийното вниманието през 2011 година., когато купи контролния пакт акции на френския футболен клуб AS Monaco FC.

През 2014 г. милиардерът отново се оказа във фокуса на вниманието покрай неговия развод. След тежко съдебно дело той постигна споразумение с бившата си съпруга Елена, по силата на което се съгласи да й плати 600 милиона долара.

Тези дни отново е обект на изключително внимание, след като бе арестуван в Монако, където живее, по обвинение в корупция.

Снимка 335043

Източник: iStock

7. Съдебните процеси между Apple и Nokia

Стойност на урегулирането: $2 милиарда 

Съдебните процеси между големите производители на смартфони се точат от октомври 2009 година. Тогава Nokia обвини Apple в незаконно използване на нейни патенти, като подаде съдебен иск в САЩ.

През декември 2009 г. производителят на iPhone подаде насрещен иск срещу Nokia.

В средата на декември Nokia премести съдебния процес срещу Apple в Европа, като подаде 13 нови дела в Обединеното кралство, Германия и Холандия.

Като цяло най-големият производител на смартфони в света по онова време обвини Apple, че използва незаконно 37 негови патентовани технологии.

Компаниите постигнаха споразумение през май 2016 г., без да разкриват подробности около неговото съдържание. Но според представители на Nokia компанията е получила 2 милиарда долара от Apple.

Снимка 388539

Източник: Wikipedia

6. Разводът на Рупърт Мърдок

Сума за съдебното урегулиране на иска: $2 милиарда 

Американският милиардер Рупърт Мърдок направи своето състояние от медийната корпорация News Corp., която притежава най-големите марки в света на медиите.

Милиардерът в живота си е преживял удари и падения не само в кариерата си, но и в личния си живот. И по-специално, той се развежда три пъти.

През 1999 г. разводът от втората му съпруга Анна Мария Торв му струва почти 2 милиарда долара.

Това е най-голямата сума, която е била платена в историята в съдебен процес за развод.

5. Cendant

Стойност на съдебното урегулиране: $2.83 милиарда

Една от най-големите маркетингови компании в света Cendant Corp., е създадена от сливането на CUC International и HFS през 1997 година.

Скоро след това бе открита мащабна измама в CUC. Според грубите оценки тя струва на инвеститорите 19 милиарда долара.

Американските съдилища застанаха на тяхна страна: груповият иск за 3 млрд. долара бе удовлетворен, а бившият шеф на компанията Уолтър Форбс получи 12 години затвор.

Също така той бе задължен да плати 2.83 млрд. долара обезщетение на жертвите, пострадали от измамата.

Снимка 388540

Източник: W

4. Tyco International

Стойност на урегулирането: $3 милиарда

Ръководителят на Tyco Денис Козловски неправомерно надува приходите на компанията. З а това и други нарушения на закона Козловски беше осъден на 25 години затвор.

Съдът сметна, че е доказано присвояване от него и бившия финансов директор на Tyco Марк Шварц за около 150 милиона долара.

Исковете на инвеститори срещу дружеството са подадени през януари 2003 г. и се отнасят до периода от декември 1999 г. до юни 2002 година. 

Снимка 388542

Източник: flickr

3. WorldCom

Стойност на съдебното урегулиране: $6.1 милиарда 

Втората по големина американска телекомуникационна компания обяви фалит през 2002 година. Ръководството признава, че е подправило финансовите отчети за периода 2001-2002 г. с 4 млрд. долара.

Преди несъстоятелността активите на компанията възлизат на 103,9 милиарда долара, тя има 20 милиона клиенти, а в САЩ на WorldCom се пада 50% от интернет трафика.

Размерът на груповия иск е за над 6 млрд. долара. Бившият главен изпълнителен директор Бернард Еберс е осъден за измама и получава 25 години затвор. 

Снимка 388543

Източник: Wikipedia

2. Enron

Стойност на съдебното урегулиране: $7.2 милиарда 

През 2002 г. стотици служители на американския енергийния гигант "Enron" съдят компанията, търсейки компенсация за загубите си от инвестирането в банкрутирал бизнес.

В качеството на обвиняеми са привлечени бившите изпълнителни директори на Enron - Кенет Лай и Джефри Скилинг, както и финансовия директор Андрю Фешоу.

През 2004 г. компанията е била принудена да изплати 85 милиона долара на бившите си служители и $7.2 милиарда на акционерите.

Снимка 266986

Източник: iStock

1. Tobacco Master Settlement Agreement

Стойност на уважения съдебен иск: $206 млрд

Tobacco Master Settlement Agreement от 1998 година е най-големият съдебен иск и с най-голяма цена на неговото урегулиране в световната история.

През ноември 1998 г. генералните прокурори на 46 щата подписват споразумение с 4-те най-големи американски тютюневи компании.

Този съдебен иск е подаден от държавата и има за цел да възмезди хората за разходите за лечението си поради употребата на тютюневи изделия.

Освен това делото налага и забрана на някои видове реклами на тютюневи изделия.

В рамките на делото през 1998 г. четирите комапнии - Lorillard, R.J Reynolds, Philip Morris Inc., Brown & Williamson се съгласяват да платят $206 милиарда в течение на 25 години.