След като помогна на Русия да се превърне в най-големият доставчик на петрол за Китай, енергийният гигант “Роснефт” търси нови клиенти и предлага допълнителни услуги на пазара там с цел да запази лидерската си позиция.

“Продължаваме да работим за засилване на присъствието ни в Китай”, коментира главният изпълнителен директор на корпорацията Игор Сечин за Bloomberg. Той беше в руската делегация, която посети Пекин през почивните дни.

“Стремим се да разширим кръга клиенти – в момента провеждаме тестове на железопътни доставки за китайски купувачи, включително за малки рафинерии”, обяснява той.

Русия - новият любим пазар на инвеститорите в петролната индустрия

Русия - новият любим пазар на инвеститорите в петролната индустрия

След "Роснефт" Москва обмисля да продаде част и от "Руснефт"

По време на визитата на президента Владимир Путин в азиатската страна са били подписани над 30 договора между Москва и Пекин.

Сред тях е и този за продажбата на част от активите на “Роснефт”, за която се говори от много време насам. Компанията е предложила 20% от основното си петролно находище Верхнечонское на Beijin Enterprises Group.

Друга сделка предвижда в рамките на една година енергийната корпорация да осигури 2,4 милиона тона петрол на държавната химическа корпорация China National Chemical Corp.

Русия обмисля продажбата на акции от "Роснефт" на Китай и Индия

Русия дава част от петролния си бизнес на Китай и Индия

В търсене на 11 милиарда долара