Очаквано от анализаторите, след покачването на цената на петрола, която достигна критичната граница от 50 долара за барел, инвеститорите бавно, но сигурно започнаха да се връщат на енергийния пазар.

За изненада на експертите обаче най-изгодните сделки се появиха не къде да е, а в Русия, пише сайтът OilPrice, цитиран от Business Insider.

Тази тенденция се потвърди още повече от едно изявление на гиганта в индустрията British Petroleum (BP). От корпорацията обявиха, че ще формират консорциум заедно с руския “Роснефт”.

Роснефт и British Petroleum ще търсят заедно петрол в Западен Сибир

Роснефт и British Petroleum ще търсят заедно петрол в Западен Сибир

Британците ще инвестират 300 млн. долара

Целта на сътрудничеството е двете компании да проучат и разработят възможностите за добив в Западен Сибир.

Партньорството ще бъде подкрепено от първоначална инвестиция в размер на 300 милиона долара от страна на западната корпорация. Според сделката с това вложение от BP ще станат собственик на 49% от консорциума, докато “Роснефт” ще държи 51% от него.

Русия обмисля продажбата на акции от "Роснефт" на Китай и Индия

Русия дава част от петролния си бизнес на Китай и Индия

В търсене на 11 милиарда долара

Инвестицията от страна на британската компания показва завръщането на интереса към руския пазар. Това се потвърди и от информацията от тази седмица, че от “Роснефт” обмислят да продадат свои активи на китайски или индийски инвеститори.

Според специалистите това е само началото. В индустрията все по-усилено се говори, че Москва обмисля разпродаване на 10 на сто от друг петролен лидер - “Руснефт”. Запознати твърдят, че за тези активи също ще се търсят чуждестранни инвеститори.