Френският енергиен гигант Total ще плати $2,5 млрд. за 20% дял в Adani Green Energy, най-голямата компания за соларна енергия в света, пише The Wall Street Journal. Сделката отбелязва поредния опит на петролен гигант да разшири дейността си и да навлезе във възобновяемата енергия.

Total заяви, че инвестицията в индийската Adani Green Energy ще помогне на компанията да постигне целите си да генерира повече енергия от нисковъглеродни източници насред световния преход към по-чиста енергия, засилен от пандемията.

Total, заедно с други петролни гиганти като BP и Royal Dutch Shell, дадоха обещание да увеличат инвестициите във възобновяема енергия в опит да намалят въглеродните емисии. Френската компания планира да харчи $30 млрд. годишно до 2030 г., или около 20% от годишния си инвестиционен бюджет.

Сделката с Adani дава на Total експозиция към водещия ВЕИ бизнес в Индия — една от страните, в която търсенето на енергия расте най-бързо. Adani притежава 54 вятърни и соларни проекта в страната. Като част от споразумението, Total ще получи и 50% дял в портфолиото на Adani от соларни активи, както и място в борда на компанията. Целта на Total е до 2025 г. да притежава 35 гигавата капацитет за производство на чиста енергия.

Големите петролни компании навлизат все повече на полето на възобновяемата енергия през последните години, очаквайки, че търсенето на петрол ще намалее. Сделката на Total не е първият път, в който компанията инвестира в соларна енергия. През 2011 г. френският гигант придоби мажоритарен дял в американския производител на соларни панели SunPower. След няколко години на загуби обаче SunPower отдели производството на панели в отделна компания и се концентрира върху поставянето им. Total остава акционер и в двата бизнеса.

Новото черно злато? На какво залагат петролните гиганти днес

Новото черно злато? На какво залагат петролните гиганти днес

Пандемията показа един възможен път пред тях