Докато похапват в офиса си в пекинския квартал Жонкуанкун през 2010 г., 8 китайци решават да създадат марка смартфони, продаваща телефони на "честни" цени.

Осем години по-късно Лей Джун и седемте други съоснователи на Xiaomi притежават компания, която иска да оспори глобалното господство на Apple и Samsung. Те се насочват към първоначално публично предлагане, което се очаква да бъде най-голямото от 2014 г., и би могло да създаде 5-има нови милиардери, пише Bloomberg.

8-те основатели на Xiaomi, по средата е Лей Джун

Източник: Xiaomi

8-те основатели на Xiaomi, по средата е Лей Джун

Xiaomi вече подаде документи за дебют на борсата в Хонконг, което ще оцени компанията между 50 и 100 млрд. долара, според прогнози на експерти, аккетирани от Bloomberg. Водещата фигура в компанията е Лей Джун, който е председател на борда, изпълнителен директор и най-голям акционер с дял от 31.4%. Останалите съоснователи притежават общо 27% от нея.

Докато Лей и президентът на Xiaomi Лин Бин вече са милиардери, пазарна оценка от 50 млрд. долара ще създаде трима нови милиардери. При пазарна стойност от 100 млрд. долара милиардерите ще станат петима. Това е поредният пример как втората най-голяма икономиката в света създава мега богаташи. Сред 500-те най-богати хора в света има 40 китайци (повече има само в САЩ), които притежават общо 464 млрд. долара, според Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Общата стойност на дела на основателите може да достигне $50 милиарда

Общата стойност на дела на основателите може да достигне $50 милиарда

Колко голямо ще бъде състоянието на хората от Xiaomi зависи отчасти от броя на акциите, които ще бъдат пуснати в свободна продажба, като оценките варират от 15% до 25%.

Въпреки това продължаващият апетит на пазара за технологични компании е под въпрос. Онлайн доставчикът на здравни технологии Ping An Healthcare & Technology спадна под офертната цена на първия си ден от търговията си в Хонконг миналата седмица.

Борсовият дебют на Xiaomi може да превърне Лей Джун в един от най-богатите китайци

Източник: Bloomberg

Борсовият дебют на Xiaomi може да превърне Лей Джун в един от най-богатите китайци

"През последните няколко тримесечия резултатите от листването след първоначалното предлагане са смесени", отбеляза Съндийп Гантори, анализатор на капиталовите инструменти в UBS Global Wealth Management, коментирайки нарастващия брой IPO от китайски технологични компании.

Оценка в горния край на очаквания за Xiaomi диапазон зависи от това дали инвеститорите ще приемат компанията като интернет любимец, а не само като производител на евтини телефони. Дори ако Xiaomi постигне тази висока оценка, "е трудно да се каже колко дълго може да продължи", твърди Мо Джиа, анализатор в Canalys в Шанхай.

Китайската Xiaomi готви най-големия борсов дебют в света след излизането на Alibaba през 2014-а

Китайската Xiaomi готви най-големия борсов дебют в света след излизането на Alibaba през 2014-а

Но това може да е нож с две остриета за Хонконг

Оценката на стойност 50 млрд. долара с 25% дял, пуснат за публична продажба, включващ само новоиздадени акции, ще оцени дела на Лей на 11.8 млрд. долара, докато оценка от 100 млрд. долара с 15%, пуснати за продажба ще оскъпи дела му до 26.7 млрд. долара.

Това ще повиши общото му богатство до 28.3 млрд. долара, включително инвестициите в Kingsoft и YY Inc., превръщайки го в четвъртия най-богат китаец след Джак Ма, Пони Ма и Хуи Ка Ян. Ако Лей и останалите основатели решат да продадат част от съществуващите си дялове в предлагането, това би могло да повлияе върху крайната оценка.+