Хонконг изглежда ще бъде домът на най-голямото първично публично предлагане на акции (IPO) на фондовия пазар през тази година, но това събитие може да се окаже нож с две остриета за борсата там.

Китайският производител на смартфони Xiaomi се подготвя да направи своето IPO, от което очаква да набере капитал от 10 милиарда долара.

Подобни обаче дебюти на борсата могат да донесат проблеми, тъй като инвеститорите разчитат до голяма степен на кредитиране, за да направят своите поръчки за акции.

За това говори и излизанетона пазара на китайската China Literature, която донесе на компанията 1,1 милиарда долара. Тогава обаче една трета от монетарната база в града беше "заключена". При старта на приемането на поръчки за IPO лихвеният процент за отпускане на междубанкови кредити Hibor тръгва сериозно нагоре.

Треска за акции в Хонконг

Треска за акции в Хонконг

Дяловете на дъщерно дружество на Tencent бяха презаписани 625 пъти

Това от своя страна води до поскъпване на всичко - от ипотечните заеми до корпоративните кредити.

"Можем да очакваме осезаемо покачване на Hibor, ако има голямо презаписване за IPO-то", казва Роналд Ман от Merrill Lynch в Хонконг.

Засега от Xiaomi отказват коментар по отношение на първичното публично предлагане, което ще бъде най-голямото в света след излизането на друг китайски гигант - Alibaba, който набра капитал от 25 милиарда долара през 2014 година.