Увеличение на цената на хляба с 20% очакват от Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в област Добрич. Увеличената цена на електроенергията и на основните суровини за производството са основната причина за прогнозираното вдигане на цените, съобщи БНР.

От Съюза на хлебарите се опасяват и от предстоящи фалити в бранша.

По думите на Тошко Няголов от Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добрич, увеличението на цената на тока с над 100%, както и на брашното с още 20% влошава ситуацията за хлебопроизводителите.

"Всичко това води до увеличение от около на 20-25% и на цената на произвежданите от нас изделия. Ако не направим тази стъпка, просто трябва да затваряме", каза той.

Няголов предполага, че цената на хляба в търговската мрежа ще достигне цена от 1,50 лв., като в нея ще бъде предвидено и задължителното увеличение на заплатите на работещите в бранша, тъй като те са далече от средните за страната.

По думите му голяма част от собствениците на малки фурни са притеснени от предстоящи фалити до края на тази година.

Не само цените на хляба се покачват, но и на други основни храни. За година увеличението на олиото е с над 50 на сто според данни на Държавната комисия по стоковите борси.

Поскъпването при брашното е с 13 на сто за година. Цените на яйцата и сиренето също се покачват.