Представители на повече от 200 компании от Китай са били в България през тази година като са разглеждали възможности за инвестиране в страната и за партньорства с български дружества.

Това е заявил зам.-министърът на икономиката Александър Манолев при откриване на Международна конференция на младите лидери, което е част от "16+1".

"Изминалата година бе много важна за България от гледна точка инициативата 16+1 като приехме домакинството на редица престижни форуми - нещо, което се отрази благоприятно и на връзките между бизнеса", коментира Манолев.

"Това е и поредната година, през която отчитаме устойчив ръст на двустранния стокообмен между България и Китай", посочва той.

По думите на зам.-министъра за първите шест месеца на 2018 година страната ни е изнесла стоки на стойносто от над 366 милиона долара за втората най-голяма икономика в света. Това е увеличение от 10% на годишна база.

В същото време двустранният стокообмен между България и Китай за изминалата година е над 2 милиарда долара.

Александър Манолев прогнозира, че тези резултати ще се запазят и през следващата година и дори има възможност те да се подобрят.