80% от работещите българи между 15 и 74 години нямат никакво влияние върху работното си време, показват данни на европейската статистическа служба Eurostat за 2019 г. Работното им време се определя от работодателя, клиентите или организация.

Сравнено с общото ниво в ЕС има голяма разлика. 61% от работещите в Съюза зависят от работодател или клиентите. 21% могат да влияят на решенията и едва 18 на сто вземат самостоятелни решения относно работното си време, показват данните.

Служителите, които имат най-голямо влияние върху работното време от Финландия. Там само в 30 на сто от случаите работодателят взема решение в какви часове да работят. И в Швеция ситуацията е подобна - това важи за 35% от работещите.Дания и Холандия, както и Люксембург са с 49%.

Латвия и Унгария имат подобен на страната ни резултат - там предимно от работодателите зависи определянето на работното време - в числа това е за 79%от служителите. После са Кипър (74%) и Хърватия (73 на сто).

Едва 8% от служителите в България са адаптирали работното си време поне веднъж седмично заради непредвидени ситуации през 2019 г. За Литва и Унгария това число е 9 на сто, Словакия - 11%, Испания - 13% и Естония с 14%.

Като цяло у нас 60% от работещите българи казват, че смятат за относително трудно да вземат един-два свободни часа почивка с краткосрочно предизвестие. След нас са румънците с 57% и словаците с 54%.

Една трета от работещите хора в Люксембург (37%) са променяли работното си време поне веднъж седмично през 2019 г., следвани от Финландия с 31%, Франция, Австрия и Словения с 27% и Италия с 26%.

Над 80% от служителите в Швеция определят като относително лесно вземането на един или два часа почивка, следвани от датчаните с 83%, холандците с 82% и финландците с 81%.