Едно от Обединените арабски емирства - Абу Даби ще похарчи 13.6 млрд. долара през следващите 3 години и ще позволи на компаниите от свободната зона да участват в търгове за обществени поръчки. Това са част от мерките, с които богатото на петрол емирство се стреми да стимулира икономиката си, пише Bloomberg.

Властите ще предприемат стъпки за подкрепа на нови индустрии, насърчаване на туризма и улесняване на бизнеса. Държавите служители трябва да "съставят работен план за отпускане на средства в рамките на 90 дни", заяви владетелят Мохамед Бин Зайед ал Наян.

Програмата за стимулиране предвижда създаването на най-малко 10 000 работни места в обществения и частния сектор за граждани на Обединените арабски емирства през следващите 5 години. Гражданите представляват около 20% от 2.9-милионното население на Абу Даби, а БВП на емирството е около 230 млрд. долара през 2017 г.

Ще бъде създаден съвет за напреднали индустрии "за привличане и подкрепа на инвестиции с добавена стойност", докато споразуменията за неизплатените плащания, дължими на частни изпълнители, ще бъде ускорен, според държавната агенция WAM.

Компаниите от свободните зони ще получат двойни лицензи, което им даде възможност да участват в търгове за обществени поръчки.

По-независими от петрола

Държавите от Персийския залив засилват усилията си да реформират икономиките си, намалявайки зависимостта им от приходите от нефт и природен газ, като насърчават нови индустрии и привличат чуждестранни инвестиции.

Те се възползват и от покачването на цените на петрола, което им осигурява допълнителни средства за инсвестиции. Саудитска Арабия, най-голямата арабска икономика и най-големият износител на петрол в света, също обяви план за съживяване на растежа.

"По-високите цени на петрола позволяват на Абу Даби да увеличи разходите и да стимулира растежа, като се откаже някои от по-строгите (фискални) мерки, предприети през последните години. Емирството има достатъчна свобода на действие да направи това, без да рискува фискалната устойчивост или спад на валутата", обясни Зиад Дауд, главен икономист за Близкия изток в Bloomberg Economics.

Абу Даби държи около 6% от световните петролни запаси. Икономическите сектори в емирството, които не са свързани с петрола, се забавиха след поевтиняването на "черното злато", a властите се опитаха да заздравят публичните финанси. Брутният вътрешен продукт на Абу Даби, който не е свързан с петрола, се увеличи до 1.8% през 2017 г., при 2.4% през 2016 г. и 5.5% през 2015 г., според официалните данни.

Правителството също така сля някои от най-големите си банки, фондове за инвестиции, както и петролни компании.

Планът за стимулиране на Абу Даби следва обявения миналия месец пакет от мерки от владетеля на Дубай и премиер на Обединените арабски емирства Шейх Мохамед Бин Рашид. Абу Даби и Дубай са най-големите от седемте емирства, които съставляват ОАЕ.