Освен с танкери, Русия доставя втечнен газ на чуждестранните купувачи и по друг начин. Първият влак с руски втечнен природен газ (LNG) се отправи към Китай през контролно-пропускателния пункт Махалино-Хунчун, съобщи руското Генерално консулство в Харбин, цитирано от Прайм.

"Влакът е доставил до китайската гара 21 цистерни с втечнен природен газ, всяка от около 300 тона", се казва в официалното изявление.

От консулството отбелязват, че руското синьо гориво ще постъпи в местните газоснабдителни системи и ще се използва от бензиностанциите и в промишленото производство.

Граничният пункт Махалино-Хунчун се превръща в един от динамично развиващите се канали за превоз на товари между Русия и Китай, поясняват от консулството.

"Напоследък граничният пункт се разшири, пропускателната способност нараства, асортиментът от преминаващи стоки се разширява, включително чрез пускането на нови контейнерни маршрути", се казва в изявлението.

По данни на Генералното консулство, през 2021 г. през граничния пункт Махалино-Хунчун са транспортирани около 3 милиона тона различни товари, като до края на тази година се очаква значително увеличение на този показател.

Борбата за втечнен газ в света се ожесточава, кои са първите "жертви"

Борбата за втечнен газ в света се ожесточава, кои са първите "жертви"

Европа "надува" цените на газа, което се отразява не само на нея