Силният щатски долар и забавящата се световна икономика удрят американското производство.

През ноември производственият сектор в САЩ се е свил за първи път от три години според Института за управление на доставките (ISM). Индексът ISM е достигнал 48,6% миналия месец, а всичко под 50 на сто означава, че секторът е намалял. Това е най-ниското ниво от 2009 г. насам, припомня СNN.

Индексът се понижава вече пет поредни месеца.

Само пет от 18-те производствени сектора в САЩ всъщност са се покачили. Това е потвърждение, че насрещният вятър на глобалното икономическо забавяне вреди на заводите в страната.

Щатският долар продължава да се засилва спрямо повечето от основните валути в света. Силен долар означава, че продуктите, произведени в САЩ и продавани в чужбина, стават по-скъпи и по-малко атрактивни за международните купувачи.

Докато доларът повишаваше стойността си, износът на американски стоки падна с 6% досега през тази година в сравнение със същия период преди година.

Глобалното забавяне на икономиката, центрирано около китайската икономика, намали растежа в много държави, които купуват стоки, произведени в САЩ.

Други сфери от икономиката показват признаци на издръжливост. Въпреки това, спадът в производството събужда притеснения.