Централната банка на Великобритания (Bank of England) повиши основния си лихвен процент до 0.75% - най-високото ниво от 2009 г. насам. Банкерите бяха изненадващо единодушни, че ще са необходими и по-нататъшни увеличения за задържане на инфлацията, пише Bloomberg.

Макар повишението да беше очаквано, малцина предвиждаха, че Комитетът по паричната политика да бъде единодушен, предвид задаващия се Brexit. Това е второто тримесечно увеличение от ноември.

Bank of England повиши лихвата за първи път от десетилетие

Bank of England повиши лихвата за първи път от десетилетие

Централната банка сигнализира за още две стъпки нагоре скоро

Ходът подкрепя мнението на гуверньора Марк Карни през май, когато банката се отказа от затягане на паричната политика, че спадът на растежа през първото тримесечие ще се окаже временен. Но повишената несигурност спрямо бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз и продължаващото напрежение в световната търговия може да означава, че по-нататъшни увеличения ще се окажат рискови.

"Проблемът е, че толкова много се разчита на изхода от преговорите за Brexit. Всички опции остават на масата, но ако, както очакваме, Великобритания успее да сключи сделка, може да се очаква ново повишаване и през май следващата година", твърдят Дан Хенсън и Джейми Мъри от Bloomberg Economics.

Английската централна банка вдига лихвите по-рано от очакваното

Английската централна банка вдига лихвите по-рано от очакваното

Лондон готви затягане на паричната политика, за да предпази икономиката от прегряване

В доклада за инфлацията, придружаващ решението, централната банка намали прогнозата си за световния растеж, макар да запази като цяло прогнозите за Великобритания. Британската икономика се очаква да се разшири с едва 1.4% тази година, растежът ще се повиши средно до около 1.75% през 2020 г.

Ако икономиката расте, както се очаква, "продължаващото затягане на паричната политика през прогнозния период би било подходящо да върне устойчиво инфлацията към целта от 2% на конвенционален хоризонт", каза централната банка. Bank of England повтори, че повишаването на лихвите ще бъде ограничено и постепенно.