Държавна енергийна компания в Китай има планове за изграждане на най-голямата слънчева централа в света, която ще има капацитета да захранва малка държава.

Проектът е на стойност от над 9,4 милиарда евро и ще бъде изграден в района на Вътрешна Монголия в Северен Китай - планира се да доставя електричество към градския клъстер Jing-Jin-Ji, състоящ се от Пекин, Тиендзин и Хъбей.

Централата ще е наистина огромна, ако стане факт. За сравнение съоръжението от 8 гигавата ще е повече от половината от целия инсталиран соларен капацитет в Обединеното кралство и може да захранва около 6 милиона домакинства.

Интегрираният енергиен проект ще включва също така 4 GW вятърна енергия, 4 GW енергия от въглища и 200 MW слънчева топлинна енергия, както и още 5 GWh, които ще бъдат добавени към мястото за съхранение на енергия.

Управляван от китайската Three Gorges Renewables Group, строителството се очаква да започне през септември 2024 г. и да бъде пуснато онлайн до юни 2027 г.

Плановете за новото съоръжение бяха обявени малко след като след като комплекс с мощност от 5GW беше включен в северозападната провинция Синдзян, превръщайки се в най-голямата работеща слънчева централа в света.

Заработи най-голямата слънчева централа в света. Вече е свързана с мрежата на Китай

Заработи най-голямата слънчева централа в света. Вече е свързана с мрежата на Китай

Соларната ферма ще генерира около 6,09 милиарда kWh електроенергия годишно

Покривайки 200 000 акра в пустинен регион, огромната соларна централа заема пространство, голямо колкото Ню Йорк.

Китай е инсталирал повече слънчеви мощности от всяка друга страна, с повече от 600 GW, свързани към мрежата към ноември 2023 г.

Страната продължава и да увеличава слънчевия си капацитет, като през миналата година пусна в експлоатация толкова капацитет, колкото всички други страни в света взети заедно през 2022 г., според Международната агенция по енергетика.

"Ролята на Китай е от решаващо значение за постигането на глобалната цел за утрояване на възобновяемите енергийни източници, тъй като се очаква страната да инсталира повече от половината нови мощности, необходими в световен мащаб до 2030 г.", смята МАЕ.