Българският президент Георги Първанов и президентът на Гърция Каролос Папуляс ще открият българо-гръцки икономически форум.

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров също ще вземе участие в „Икономическото сътрудничество в рамките на Европейския съюз: Финанси - Енергетика - Инфраструктура".

Организатори на събитието са Българската търговско промишлена палата и Гръцкия бизнес съвет в България. Една от целите на форума е укрепването и разширяването на местното и трансграничното сътрудничество, както и реализирането на ключови инфраструктурни проекти между България и Гърция.

Изграждането на втора междусистемна електроенергийна връзка между България и Гърция е друг важен акцент, който ще бъде обсъждан. Проектът за тази връзка е включен в приоритетите на Транс-европейските енергийни мрежи и е необходим за функционирането на Енергийната общност между ЕС и страните от Югоизточна Европа.

Минстърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров ще участва в първия панел на форума на тема: "Икономиките на България и Гърция: постижения, тенденции, предизвикателства".

За 2006 г. Гърция заема пето място във външнотърговския ни стокообмен с увеличение от 19,1 %, след Германия, Италия, Русия, Турция. Търговският стокообмен за единайсетте месеца на 2006 г. е 2, 230 567 млрд. щатски долара.

Това е 6,5 % от целия ни стокообмен. Износът ни за единадесетте месеца на 2006 г. е 1,209 млрд. долара - 8,8 % от общия ни износ и увеличение с 16,3 %. Вносът ни от януари до ноември 2006 г. е 1,201 млрд. долара - 5 % от общия ни внос и увеличение с 22,5 %. Салдото ни е +187,937 млн. долара. Съотношението на износа спрямо вноса за единадесетте месеца на 2006 г. е 118 %, докато за същия период на 2005 г. е било 125 %.

По- късно днес, посещението на Папуляс ще продължи със срещи с председателя на парламента Георги Пирински, с премиера Сергей Станишев и с лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски.