Американският лек петрол изгуби 6,98% до 18,40 долара за барел, а сортът брент - 1,82% до 25,96 долара за барел. Същевременно уралс поскъпна с 9,04% до 21,10 долара за барел, а природният газ - с 3,6% до 1,958 долара.

Заради ценовите понижения петролният гигант Chevron за втори път от началото на годината обяви, че ще понижи капиталовите си разходи, предаде Oilprice. Този ход цели запазването на размера на дивидентите на акционерите на компанията.

Така вместо да вложи в капиталови разходи 16 млрд. долара, както се очакваше предварително, гигантът ще понижи тази сума до 14 млрд. долара засега. Това е с 50% по-ниско понижение, отколкото Chevron осъществи през март. Тогава плановете на компанията бяха за свиване на инвестициите особено в САЩ.

Тръмп с ултиматум към Рияд: Съкращения на петролния добив или край на военната подкрепа

Тръмп с ултиматум към Рияд: Съкращения на петролния добив или край на военната подкрепа

Заплахата дошла на 2 април, 10 дни преди обявеното намаление на производството

В петък главният изпълнителен директор Майкъл Уирт обяви, че тя няма да напусне операциите си във Венецуела. Този коментар идва месец след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заповяда на гиганта да се изтегли от страната.

"Очевидно възнамеряваме да изпълним изискванията на правителството, но всъщност не свиваме повечето си дейности и няма да напускаме страната", каза Уирт. "Само някои от нашите операции бяха редуцирани."

След като от началото на март досега фалираха две американски компании - Whiting Petroleum и Diamond Offshore Drilling, една от най-големите кредитни банки в страната - Wells Fargo създаде екип, който да отговаря за потенциалното изстрелване на банкрутите в сектора. От месеци се очаква той да достигне пика си, след като търсенето понесе удар и от мерките срещу коронавируса.

Русия: Петролът ще остане евтин дълго време

Русия: Петролът ще остане евтин дълго време

Брент и американският лек петрол поскъпнаха по време на търговията днес

"Тези компании са бяха в опасност още преди разразяването на пандемията", каза старшият директор във Fitch Ratings Джон Кемф. "След 2015 и 2016 г. те никога не успяха да възстановят счетоводните си отчети. Когато стресът дойде, представителите на петролния сектор просто не бяха подготвени за него."

Прогнозата на рейтинговата агенция е, че общият размер на дълговете, по които петролните компании в САЩ ще фалират, да достигне 43 млрд. долара. От Rystad Energy пък очакват почти 550 компании в страната да са застрашени от банкрут.