Съветът на чуждестранните инвеститори в Румъния (FIC) заяви, че доверието към страната остава ниско. Причината за това са множеството противоречиви опити за промяна на фискалната рамка, както и лошата инфраструктура и бюрокрацията, които правят страната неконкурентоспособна, пише SeeNews.

Доверието на инвеститорите в законодателната среда не се е променило от година по-рано и също остава ниско, след няколко опита за фискален ремонт, пише в доклад на FIC по годишното проучване на индекса на бизнес настроенията в Румъния.

"Румъния продължава да не отчита силни резултати за подобряването на инфраструктурата и регулаторната тежест. Инвеститорите нямат друг избор, освен да се адаптират към "новото нормално. Това е ситуация на постоянна липса на предвидимост, където може да се случи нещо по всяко време. Проучванията показват, че тази липса на предвидимост оказва значително влияние върху инвестициите, макар и да е трудно да се прецени каква точно е зависимостта", пише в доклада.

Общо 46 от 125-е членове на FIC са участвали в проучването.

Около 22% от анкетираните казват, че наскоро бизнес средата в Румъния се е влошила значително, докато 31,1% смятат, че тя се е влошила леко. Сред запитаните няма респондент, който да е отговорил, че средата за бизнес в Румъния се е подобрила значително от година по-рано. Само 13,3% са посочили, че има леко подобрение.

България е по-конкурентоспособна от Румъния, Гърция и Турция

България е по-конкурентоспособна от Румъния, Гърция и Турция

Страната ни обаче изостава зад повечето от Централна и Източна Европа

Според данните 47,3% очакват растеж на бизнеса през следващия период, докато 13,3% очакват неуспех.

Само 11% очакват приходите им да се свият през 2020 година. При предишното проучване, публикувано през март 2019 година, този процент беше 23,9%. На сегашното запитване 53% са посочили, че очакват в рамките на периода приходите им да се покачат.

Според организацията най-тревожният индикатор за страната в момента е свързан с наличието на адекватна работна ръка. С всяко ново издание на индекса показателят спада все по-повече. Според две трети от запитаните това е било така и през тази година. Тази година за първи път повечето от половината запитани отговарят по този начин, съобщавайки че са изправени пред сериозни проблеми при намирането на работна ръка.

Преките чуждестранни инвестиции в Румъния нараснаха с 2,84% на годишна база през първите осем месеца на 2019 година. Те достигнаха стойности до 3,558 милиарда евро (3,952 милиарда долара), показват последните данни, достъпни от централната банка на страната.

Компаниите, които са членове на FIC, представляват значителен дял от преките чуждестранни инвестиции в Румъния. Те имат над 185 000 служители и общ оборот, равен на около една четвърт от БВП на страната.

Airbus все пак ще прави хеликоптери в Румъния. И €10 милиона вече са инвестирани там

Airbus все пак ще прави хеликоптери в Румъния. И €10 милиона вече са инвестирани там

Правителството в Букурещ е подписало споразумение с компанията