След като през миналата седмица излезе информация, че дъщерното дружество на Airbus - Airbus Helicopters, е прекратило строежа на своя завод в румънския град Брашов, в края на миналата седмица правителството в Букурещ е подписало споразумение за партньорство с компанията, съобщава сайта SeeNews, позовавайки се на информация от и.д. премиера Виорика Дънчила. Това "отваря" вратата за завършването на базата в страната.

Първоначалният отказ от инвестицията дойде, след като от европейската компания заявиха, че румънските власти не са отправили предложение за договор.

"Инвестицията беше печеливша от много гледни точки. За съжаление нищо не се случи и затова решихме да бъдем по-гъвкави", коментира тогава главният изпълнителен директор на Airbus Helicopters Оливър Мишалон пред местното издание News.ro.

Airbus спря строежа на хеликоптерния завод в Румъния и може да го премести в друга страна

Airbus спря строежа на хеликоптерния завод в Румъния и може да го премести в друга страна

Букурещ не е предложил договор за покупка на машини

Тогава той коментира, че първоначалната идея била Букурещ да поеме ангажимент за закупуването на между 40 и 50 хеликоптера. "Ние разбрахме, че това са много пари. За това предложихме договор за поне 16 хеликоптера. Нашата фабрика трябваше да произвежда по 15 такива на година", заяви тогава той и допълни:

"До този момент те вече биха били готови. Това е шанс, пропуснат от Румъния. И днес решихме да сложим край на проекта.".

"Знаех, че проектът щеше да е успешен, особено защото ние работим с Румъния вече 50 години и в страната има много компетентни служители", каза още Мишалон.

Първия етап от завод на Airbus в Румъния беше готов през 2016 година, като той е разположен на 10 000 квадратни метра. В завода трябваше да се произвежда модела H215M. Досега инвестициите в него възлизат на 10 милиона евро от общо планирани 15 милиона евро.

В края на миналата година държавното дружество, специализирано в ремонта и поддръжката на самолети, IAR Brasov обяви, че е подписало финално споразумение с европейската компания за производството на този модел хеликоптери.