Около 80% от гърците се затрудняват да плащат сметките си. Това показват данни на Евробарометър. Проучването е направено в периода януари-февруари тази година и според резултата гръцките домакинства са изправени пред сериозни икономически трудности.

Още преди войната в Украйна 85 на сто гражданите в южната ни съседка са смятали, че качеството им на живот се е влошило.

Почти 90% от анкетираните са смятат, че икономиката не е в добро състояние. Това е най-високият процент в ЕС. Средно 27% от европейците са на подобно мнение.

Малко над половината от гражданите казват, че са доволни от качеството си на живот, а 83% смятат, че положението, в което се намира Гърция, не е задоволително.

Почти половината от гръцките домакинства не са сигурни, че могат да покрият разходите си. Расте процентът на гражданите, които се затрудняват да плащат сметките си. Преди войната и действието на санкциите срещу Москва 77 % от анкетираните заявяват, че трудно покриват разходите си, докато за ЕС това число е 33%.

Само 23 на сто казват, че не се затрудняват при плащането на сметките си, но отново разликата с ЕС е голяма. По този показател средният за ЕС процент е 66%.