Страните от Г-7 ще загубят близо 5 трилиона долара до 30 години, ако температурите се повишат с 2,6 градуса, каквито са прогнозите. Това сочат данните от доклад на "Оксфам" и швейцарския институт Ре. Икономиките на богатите държави ще се свият двойно повече, отколкото по време на пандемията. Според икономическите експерти това може да се избегне само в случай, че по-богатите страни се справят с увеличаващите се емисии на вредни газове.

Япония се връща към атомната енергия, за да спасява климата

Япония се връща към атомната енергия, за да спасява климата

Реакторите ѝ бяха спрени след аварията във "Фукушима"

Преди срещата на високо равнище на страните от Г-7 стана ясно, че техните икономики са се свили с 4,2% по време на пандемията. В резултат на климатичните промени обаче загубите ще възлязат на 8,5 на 100 от брутния вътрешен продукт

За Великобритания този процент е 6,5 годишно до 2050-а година на базата на сегашната политика и проектиране. За сравнение, загубите биха възлизали на 2,4%, ако се изпълнят целите от климатичното споразумение от Париж. Много други държави ще бъдат засегнати много повече обаче. Като Индия, чиято икономика ще се свие с една четвърт до 30 години - при увеличаване на температурите с 2,6 градуса.

Дългосрочните последици от изменението на климата се взимат все по-сериозно от Америка. Според администрацията на Джо Байдън, измененията на климата имат способността да създават хаос във финансовата система и да навредят на икономиката на САЩ. Това, впрочем, показаха данните на първия по рода си федерален доклад миналата година. Той призовава Конгреса бързо да наложи цена на вредните емисии и апелира финансовите регулатори да работят "по-спешно и решително", за да разберат и притъпят задаващите се икономически щети от изменението на климата.

"Изменението на климата представлява основен риск за стабилността на американската финансова система и за способността й да поддържа американската икономика", написа  подкомисията по климата към Комисията за търговия със стокови фючърси.

Климатичните промени струват на Русия милиарди всяка година

Климатичните промени струват на Русия милиарди всяка година

Русия, един от най-големите замърсители, няма желание да намали вредното си въздействие

Лидерите на страните от Г-7 - Великобритания, САЩ, Япония, Канада, Франция, Италия и Германия, както и представители на ЕС, проведоха среща в Обединеното кралство, която беше първата след началото на пандемията. Те обсъдиха глобалната икономика, ваксините, бизнес данъците и кризата, свързана с изменението на климата. По време на срещата, най-големите 7 икономики в света стигнаха до историческо споразумение - въвеждане на глобален корпоративен данък с минимална ставка от 15%.