Плановете на Парижкото споразумение ще изискват акцентиране върху ядрената енергетика. Затова Япония пуска отново реакторите си, които бяха спрени след аварията в АЕЦ "Фукушима", предаде Zero Hedge.

Интересното е, че някои от тях са над 40-годишни. Същевременно според действащото законодателство в страната, което беше въведено след катастрофата през 2011 г., не би трябвало мощностите да оперират, след като надхвърлят тази възраст. Все пак има вратичка животът им да се удължи, но, за да се направи това, е необходимо те да преминат през специална инспекция.

Към момента на аварията в АЕЦ "Фукушима" в Япония работиха около 50 реактора. След изтичането на радиоактивен отпадък беше решено 20 от тях да бъдат унищожени. Половината от останалите ще са на възраст над 40 години към края на настоящото десетилетие.

Освен възрастта, някои мощности са изправени и пред други проблеми. Скорошен доклад показа, че АЕЦ "Кашивазаки-Карива", намиращ се в Токио, е неподготвен да се справи с терористични атаки.

Първият, възстановяващ дейността си, е Kansai Electric Power, чийто блокове 1 и 2 още в сряда получиха разрешение за старт на работата. Атомната електроцентрала се намира на 300 км западно от Токио. Непосредствено след него рестарт на производството беше обявена и от блок 3 на АЕЦ "Михама".

Пускането на реакторите не идва без финансовата подкрепа на правителството, разбира се. Министърът на индустрията на страната Хироши Каджияма оповести, че властите ще отпуснат еквивалента на 23 млн. долара, за да могат старите реактори да заработят отново.

Засега не е ясно дали Страната на изгряващото слънце ще строи нови мощности. Програмата за изграждането им е спряна от години.

Целите на страната, заложени от кабинета на Йошихиде Суга през миналата седмица, включват понижаване на парниковите газове до фискалната 2030 г. с 46%. За да бъдат постигнати те, страната ще трябва да произвежда поне 20% от електроенергията си чрез атомни електроцентрали.