Заради поскъпващия ток на енергийната борса, бизнесът ще получи от държавата компенсации и за декември 2021 г., както и за първото тримесечие на новата година. Това обяви министърът на енергетиката Александър Николов на пресконференция днес.

Фирмите, чиито дългосрочни договори са на базова цена от поне 185 лева за мегаватчас, ще бъдат компенсирани със 75% от разликата между прогнозната и борсовата цена на тока, но не повече от 30% от реалната цена.

Предвиждат се компенсации и за топлофикациите, заради поскъпващия природен газ.

Обявените мерки трябва да получат одобрение и от Европейската комисия, която да прецени дали въпросната помощ не противоречи на правилата за конкуренцията.

Министърът на енергетиката обясни, че високи цени на електроенергията се наблюдават във всички европейски страни. През декември единствената държава, която е успяла да поддържа по-ниска цена от България, е Полша.

Николов посочи, че само за 12 месеца цените на въглеродните емисии са се повишили приблизително четири пъти - от 20 евро на 81 евро на тон. Това се отразява директно на въглищните централи и компенсациите, които трябва да се плащат за тях. На годишна база "нещата при природния газ изглеждат доста по-стряскащи" - стойностите са се повишили от 20 евро до над 160 евро.

Последният пазарен компонент, който реално движи производството на електроенергия, е петролът. Той през последната година също значително е поскъпнал, но с по-бавни темпове - повишението е от 50 долара до 71 долара за барел. "Това е важно да се знае предвид някои специфики на дългосрочни договори, които България има за доставка на природен газ", добави министърът.

Александър Николов уточни, че средствата за компенсациите за високата цена на електроенергията ще надхвърлят 900 млн. лева в рамките на 4-те месеца.

Отделно е разработена схема за подпомагане на мрежовите оператори, относно реализираните технологични разходи. Тази схема ще обхване изцяло прогнозната цена на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), като долна граница до реалната цена, на която операторите заплащат технологичните си разходи. По текущи оценки, тази мярка ще бъде приблизително за 350 млн. лева.

Според министъра, това ще предотврати натрупването на допълнителен дефицит на операторите, който, ако бъде натрупан, трябва да бъде платен от всички потребители. По този начин се намалява потенциално бъдеща тежест върху цената на тока както за битовите потребители, така и за бизнеса, обясни Николов.

Относно подкрепата за потребители на регулиран пазар на природен газ, ще бъде предложена схема с фиксирана стойност на мегаватчас за разходите за ресурс. Това ще доведе до смекчаване на натиска за потенциално повишаване на цените на топлоенергията към крайните потребители в активния отоплителен сезон, уточни Николов. Тук общият размер на помощта ще бъде около 200 млн. лева.

В рамките на следващите четири месеца ресурсът, който ще бъде отделен по различни "пера" за подпомагане на бизнеса заради високите цени на енергоносителите, ще надхвърли 1,5 млрд. лева, обобщи министърът на енергетиката.

Депутатите прегласуваха решението за "замразяване" цените на ток, парно и вода

Депутатите прегласуваха решението за "замразяване" цените на ток, парно и вода

Мораториумът ще е със срок до 31 март 2022 година

Парите ще бъдат осигурени от Фонда за сигурност на енергийната система, дружествата от Българския енергиен холдинг, както и от държавния бюджет - от 700 млн. лева до 1 млрд. лева, в зависимост от пазарната динамика. Александър Николов отбеляза, че средствата от бюджета ще бъдат последното "перо", което ще бъде използвано.

Всички предложения по посочените схеми подлежат на нотификация от Европейската комисия.