Държавата се е амбицирала да затяга контрола върху казаните за варене на ракия. От началото на следващата година всички собственици или наематели на казани трябва да са регистрирани по Търговския закон или по Закона за кооперациите.

"Всеки казан - фирма" - не е почин, а установяване на европейските норми. Да не си мислим, че наличието на казани е специфичен български модел, каза пред БНР Бранимир Ботев, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки.

Традицията съществува в цяла Централна Европа. Навсякъде има казани, но те са регистрирани като фирми. Много се надявам, че ще започнат да се плащат реалните акцизи. В тези казани отива половината грозде и други плодове, а това, което се плаща като акциз и ДДС от частните производители в сравнение със съответните винпроми, е само 1 процент. Освен това, трябва този продукт да е с гарантирано качеств, каза още Ботев.