Търсенето на петрол в Китай може да достигне връх до края на десетилетието. Ще могат ли световните петролни пазари да продължат да разчитат на Китай, или вече няма да са зависими до такава степен от него, имайки предвид разклатеното му икономическото му възстановяване? Отговорите дават някои експерти.

"В продължение на 20 години пазарът на петрол е зависим от Китай, който снабдява пазарите, но тази история е към края си", смята председателят на Facts Global Energy Ферейдун Фешараки, цитиран от CNBC. Той прогнозира, че търсенето на петрол в Китай ще достигне връх през следващите три - пет години.

"Ще трябва да погледнем към страни като Индия или други, за да създадем устойчивост от страна на търсенето", добави експертът.

И компанията за изследвания и анализи Wood Mackenzie очаква търсенето на петрол в Китай да достигне своя връх до 2027 г., след което ще последва продължителен спад в търсенето на суров петрол. "Търсенето на петрол в Китай достига своя пик до 2027 г. и след това ще станем свидетели на дългосрочен спад, на фона на амбициите на страната към енергиен преход и фактът, че общият икономически растеж се забавя в дългосрочен план,"според консултант от Wood Макензи. През 2020 г. Китай си постави за цел да бъде въглеродно неутрален до 2060 г.

И от Wood Mackenzie очакват Индия да компенсира търсенето на суров петрол от Китай. Страната е на път да изпревари Китай по ръст на търсенето на петрол към края на десетилетието.

Цените на петрола са най-високите си нива от началото на тази година: прогнозите са за $100 за барел

Цените на петрола са най-високите си нива от началото на тази година: прогнозите са за $100 за барел

Фючърсите за американския суров петрол Brent сса 93,90 долара за барел

Нещо повече - "през следващите две десетилетия двигателят на растежа на Азия ще бъдат Индия и Югоизточна Азия", прогнозират експертите.

Икономиката на Индия отчете ръст 7,8% през второто тримесечие, отбелязвайки най-бързия темп на растеж от една година. Освен това се очаква страната да стане третата по големина икономика до 2030 г.

Според Международна агенция по енергетика въглищата все още представляват най-големият компонент от енергийния микс на Китай с 55%. Петролът и други представляват 19%, а по-чистите алтернативи съставляват относително по-малък дял.

След няколко десетилетия?

Не всички са съгласни, че търсенето на петрол в Китай скоро ще достигне своя пик. Някои анализатори са на мнение, че ще са необходими няколко години - може би дори десетилетия, за да се случи подобно нещо.

"С изключение на значителни газови открития или технологични пробиви във възобновяемата или алтернативна енергия, не очакваме ръстът на търсенето на петрол в Китай да приключи поне още две до три десетилетия. Темпът на растеж на търсенето може да се забави", смята Боб Макнали, който е президент на Rapidan Energy Group.