Цените на петрола стигнаха до най-високото си ниво за годината тази седмица, което постави въпросът за до 100 долара за барел отново на дневен ред. Някои анализатори смятат, че цените на суровия петрол могат да достигнат този крайъгълен камък преди края на годината.

Фючърсите за американския суров петрол сорт Brent сса 93,90 долара за барел в петък сутринта в Лондон, което е около 0,2% по-високо. Освен Brent, така и на тексаския West Texas Intermediate (WTI) тръгна да гони най-високите си нива за годината в четвъртък.

Покачването на цените идва на фона на нарастващите очаквания за по-ограничено предлагане, след като Саудитска Арабия и Русия се насочиха към намаляване на глобалните запаси и удължиха съкращенията на производството си до края на годината, пише CNBC.

Саудитска Арабия още в началото на този месец обяви, че ще удължи производството си от 1 милион барела на ден до края на годината, а Русия обеща да намали износа на петрол с 300 000 барела на ден до края на годината. И двете страни заявиха, че ще преразглеждат своите съкращения на месечна база.

Третият най-голям потребител на петрол в света намалява вноса от Русия вече месеци наред

Третият най-голям потребител на петрол в света намалява вноса от Русия вече месеци наред

Общият внос на суров петрол в Индия намаля със 7%

Според анализаторите на Bank of America е твърде възможно цените на петрола скоро да надхвърлят трицифрени стойности.

"Ако ОПЕК+ продължи със съкращаване на доставките до края на годината на фона на нарасналото търсене в Азия, смятаме, че цените на Brent може да скочат над $100/барел преди 2024 г.", посочиха анализатори.

Според Тамас Варга от компанията PVM скокът към $100 е "правдоподобен", като се позовава на производствените ограничения от Саудитска Арабия и Русия, предстоящата поддръжка на рафинериите, недостигът на дизел в Европа и др.

Той обаче смята също, че всеки скок към $100 ще бъде краткотраен.

Бум в богатството от петрол направи Гвиана най-бързо растящата икономика в света

Бум в богатството от петрол направи Гвиана най-бързо растящата икономика в света

Страната може да стане най-големият производител на суров петрол на глава от населението в света

Междувременно Международната агенция по енергетика МАЕ предупреди тази седмица, че производствените ограничения на Саудитска Арабия и Русия вероятно ще доведат до "значителен пазарен дефицит" през четвъртото тримесечие.

В своя месечен доклад МАЕ пише, че ограничаването на добива от членовете на ОПЕК и извън ОПЕК от над 2,5 милиона барела на ден от началото на годината досега е било компенсирано от членове извън алианса ОПЕК+ - като САЩ. и Бразилия.

"Загубата на производството на ОПЕК+, водена от Саудитска Арабия, ще доведе до значителен недостиг на доставки през четвъртото тримесечие", каза МАЕ.