Едва ли е изненада, че данъците в отделните държави Европа значително варират. Гражданите в западноевропейските и по-развитите страни плащат значително повече такси. Къде в Европа се плащат най-високите данъци и къде най-ниски? Euronews Business прави своеобразна класация, която се базира на данни от Tax Foundation и Eurostat.

Служителите със средни заплати в Европа са плащали около една трета от заплатите си под формата на данъци през 2022 г. Държавите Дания (55,9%), Австрия (55%), Португалия (53%), Швеция (52,3%) и Белгия (50%) са едни от страните с най-високи данъци върху личните доходи.

Страни като Румъния (10%), България (10%), Босна и Херцеговина (10%), Косово (10%) и Северна Македония (10%) са европейските страни с най-ниски данъци.

Защо данъците в Дания са значително по-високи

Въпреки, че данъците там с толкова високи ставки, не всички граждани са недоволни от тази ситуация. Много от тях гледат на това като на инвестиция в колективното бъдеще на страната и обществото или като закупуване на определено качество на живот. Трябва да споменем, че Дания е класирана като втората най-щастлива страна в света за четвърта поредна година, според Световния доклад за щастието за 2023 г.

Това позволява на всички от обществото, независимо от пола, социално-политическо или икономическо положение, да се възползват от едни и същи възможности. По-голямата част от образованието, особено висшето в Дания, е безплатно, като студентите получават и субсидия от правителството.

Има и недостатъци - Дания трябва да предлага тези стипендии за образование на студенти от други страни от Европейския съюз, въпреки че те рядко остават дългосрочно в страната.

Австрия е една от останалите държави с високи данъци от 55%. В замяна натова страната предлага системата за социално осигуряване, която включва задължителната система за здравно осигуряване, задължителната система за пенсионно осигуряване и задължителната система за трудова злополука - доста ценена от гражданите. Освен тях, тя покрива и майчинство и безработица.

Страната изисква всички служители да бъдат осигурени, както и хората, които получават обезщетения за безработица, пенсии или получават всякакъв друг вид финансиране, основано на нуждите.

В страни като Белгия хората без деца плащат най-високите данъци, докато семейните двойки с деца получават облекчения от данъците. На данъкоплатците в Белгия се удържат почти 65% от заплатите им.

Според изчисления, човек живеещ Белгия със заплата от 45 000 евро, например, ще бъде обложен с 25% до 15 200 евро, с 40% над 15 200 евро, с 45% над 26 830 евро и с 50% над 46 440. Освен това служителят ще трябва да плати 13,07% осигуровки.

Има и специална социалноосигурителна вноска, която трябва да се плати, а тя е между 9,30 и 60,94 евро на месец. Работник с тази заплата ще получи приблизително 1 867 евро на месец.

Това обяснява нарастващото разочарование сред белгийците през последните години, които се чувстват сякаш не получават това, което плащат като данъци, в сравнение със скандинавските държави.

Въпреки това, Белгия бавно полага усилия за намаляване на данъчното облагане на заплатите, според ОИСР, като един служител, който е несемеен вече плаща с с около 2,7% по-малко между 2009 г. и 2022 г.

Ккато в Дания, и шведите също нямат против да плащат по-високи данъци, в този случай около 52,3%, за добре функциониращо общество и висококачествени обществени услуги. Шведската данъчна агенция, Skatteverket е една от най-доверените и уважавани агенции в страната.

Данъчната агенция участва в повечето аспекти от живота на гражданите, катораждане, брак, прехвърляне на имоти и гарантира, че се предоставя високо качество на услугата.

По-ниски данъци в страните от Източна Европа

За страните от Източна и Югоизточна Европа като Румъния, България и Босна и Херцеговина, които все още градят инфраструктура и икономики, по-ниските данъци са начин за привличане и в най-добрия случай задържане на чуждестранни инвестиции.

Тези страни често имат по-евтина работна ръка и по-ниски производствени разходи, данъчни облекчения и изобилие от неизползвани възможности и пазари. Разходите за живот в някои аспекти са значително по-ниски от повечето западноевропейски страни.

В Южна и Източна Европа са едни от най-бързо развиващите се икономики, като България, Северна Македония, Румъния и Кипър. Смята се, че това са следващите места за растеж за няколко компании и индустрии.

През последните месеци обаче държави като Румъния се опитват да увеличат данъците за служителите в софтуерния сектор. Правителството се опитва да премахне освобождаването от здравноосигурителни плащания за служителите в строителството, хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство, за да увеличи данъчните приходи.

В Босна има допълнителни удръжки върху данъка върху дохода. Така например, нетен доход от 1 000 евро идва с колосалните 562 евро данъци и вноски, платени както от работодателя, така и от служителя, което принуждава много компании и предприятия да избягват да предлагат договори на пълен работен ден на своите работници. Това разбира се насърчава вече добре развития черен пазар - основна пречка по пътя на страната към растеж през последните три десетилетия или откакто тя обяви независимост от бивша Югославия през 1992 г.

По-високите заплати компенсират ли високата данъчна тежест за някои?

В някои случаи средните заплати в страни с по-високо данъчно облагане като Дания и Австрия също са по-високи, което до голяма степен облекчава част от финансовия натиск. Според Eurostat средната заплата в Дания през 2022 г. е била около 62 972 евро, докато в Австрия е била 68 690 евро.

Може ли високата инфлация да покачи данъците?

Инфлацията е друг фактор, който може да направи данъчните ставки потенциално по-сериозни. Това е особено вярно след руско-украинската война, която доведе до скок на цените на енергията и храните през последните няколко години. Други конфликти, като войната Израел-Хамас, като прекъсванията на доставки по Червено море надуха цените на енергията и други стоки.

Ако тази тенденция продължи, покачващите се потребителски цени също ще окажат по-голям натиск върху портфейлите на хората.