Цените на газа в Европа паднаха в началото на тази седмица до най-ниското ниво от три месеца, на фона на пълните хранилища, доставките на LNG и меко време поне засега.

И въпреки това Европа се подготвя за най-лошия възможен сценарий, при който по-студена от обичайното зима може бързо да стопи газа в хранилищата, цените да скочат отново, конкуренцията за скъп втечнен природен газ с Азия, а все повече фирми и индустриални процеси да са принудени да спрат дейността си, пише Oilprice.

Европа направи всичко възможно, за да осигури отопление и осветлението тази зима, казват анализатори. И все пак това може да не е достатъчно, ако има дълъг период с лоши метеорологични условия. Подобен сценарий обезсмислил всички усилия и ще доведе до задължителен режим тока и прекъсване.

Добри новини

Всичко, което може да се направи, за да се осигурят алтернативни доставки на газ след спирането на руските газови потоци към почти всички държави-членки на ЕС, е направено. В Германия, Холандия и Финландия се изграждат плаващи съоръжения за съхранение и регазификация. Eemshaven в Холандия и Wilhelmshaven и Brunsbüttel в Германия вероятно ще стартират работа още в края на тази година.

Европа плаща много за доставките на втечнен природен газ и дори надмина Азия, която беше най-големият купувач преди войната.

Германия, доскоро най-големият клиент на Русия по доставки на газ, отбеляза, че хранилищата са запълнени на 95% и то две седмици по-рано от очакваното.

Като цяло в ЕС газовите хранилища са пълни 92,37% към 17 октомври, като хранилището на Германия е пълно с над 96%. Газовите хранилища на Италия са пълни 94%, а тези на Франция са над 98%, според данни на Gas Infrastructure Europe.

Франция започна да изпраща природен газ директно към Германия миналата седмица в опит да облекчи енергийната криза в най-голямата икономика в Европа. ЕС насърчава солидарността между държавите-членки в доставките на природен газ.

Лошите новини

Има фактори, които не зависят от нас. Времето ще бъде определящият фактор за това колко бързо газът в хранилището ще бъде изчерпан, така че Европа се надява на мека зима.

"С изключение на прецеденти като изключително студено време, ако поддържаме потреблението под контрол, ще изкараме зимата. Да се надяваме, че нищо не се обърка", каза енергийният министърът на Италия Роберто Чинголани пред The ​​Wall Street Journal.

Европа стигна чак до Африка, в търсене на алтернативи на руския газ

Европа стигна чак до Африка, в търсене на алтернативи на руския газ

Какви възможности имат африканските страни за износ на синьо гориво

За съжаление на Европа много неща могат да се объркат. Много студената зима е само един от тях.

Русия може да спре износа на газ, ако ЕС въведе таван на цените на руския газ. Това коментира тази седмица изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер. Русия все още изнася газ за Европа.

Напрежение около доставките може да дойде от Китай, чиито вносители на втечнен природен може да спрат да препродават товари на "гладна" Европа, което може да бъде удар върху надеждите на европейците за непрекъснати доставки на втечнен природен газ с наближаването на зимата.

От друга страна не сигурно как европейските потребители ще реагират на непрестанните призиви за пестене на енергия, когато температурите паднат. Някои анализатори твърдят, че подкрепяните от правителството схеми помощ за високите сметки всъщност биха могли да обезсърчат потребителите да пестят от газ и електричество.

Германия вече се провали на теста за пестене на енергия в края на септември, когато бяха първите по-студени дни. През последната седмица на септември, когато удари първата по-студена вълна, германските домакинства и малки предприятия са използвали близо 10% повече газ от четиригодишната средна стойност за тази седмица, според регулаторът.

Газовите хранилища на Германия може да са почти пълни, но няма да спасят най-голямата икономика в Европа през зимата, казва регулаторът.

Спадът на търсенето заради много високите цени на газа донякъде помага за спестяване, но идва с цената на деиндустриализацията, след като много фабрики и енергоемки предприятия бяха принудени да ограничат, спрат или преместят производството. Енергоемките индустрии в Европа, включително производителите на алуминий, мед и цинк и производителите на стомана, вече предупредиха служителите си, че са изправени пред екзистенциална заплаха от скока на цените на електроенергията и газа.

Прогнозира се, че потреблението на природен газ в енергийния сектор в Европа ще спадне с близо 3% тази година. Очаква се промишленото търсене на газ да спадне с до 20%, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ) в тримесечния си доклад за газовия пазар в началото на този месец.