Щатският долар ще се обезцени догодина и не само защото Федералният резерв вероятно ще спре да повишава лихвените проценти, според Morgan Stanley.

При прогнозираното забавяне на икономическия ръст на САЩ през следващата година, Федералният резерв се очаква да спре да вдига лихвите в средата на 2019 г., което ще отслаби щатския долар. Но по-важното е, че големите икономики като Европа, Япония и Китай инвестират по-малко на световните финансови пазари, така че търсенето на щатски долари вероятно ще намалее, каза Ханс Редекър, директор на отдела за глобални валутни стратегии на Morgan Stanley.

Това е важно, защото САЩ поддържат фискален дефицит както и дефицит на текущата сметка, така че страната се нуждае от купувачи за облигациите, които продава. Фискален дефицит се случва, когато общите разходи на правителството надвишават приходите, които получава, докато дефицитът по текущата сметка възниква, когато една страна внася повече отколкото изнася.

"Когато създавате дълг, трябва да намерите някой да го купи. И това означава, че трябва да погледнете глобалната наличност на капитали а ... глобалната наличност на капитали е в рязък спад", каза Редекър пред Шри Йегарайа от CNBC в четвъртък.

В резултат на това ще има по-малко капитал за финансиране на щатските дефицити, каза той на 17-тата годишна среща на върха в Азиатско-тихоокеанския регион в Сингапур.

По-високите доходи по облигациите - отчасти в резултат на увеличението на лихвените проценти на Фед - и подобреният икономически растеж в САЩ тази година стимулира инвеститорите да пренасочат средства към най-голямата икономика в света. Това на свой ред доведе до повишено търсене на щатския долар, което подсили валутата за по-голямата част от 2018 г.

До този момент тази година индексът на долара, който измерва долара спрямо основните чуждестранни валути, е нараснал с около 4,9%. Но Морган Стенли предсказа, че индексът ще падне от сегашното си ниво от около 97 на 85 през четвъртото тримесечие на 2019 г. и на 81 до края на 2020 г., според последния доклада на банката за валутните ѝ прогнози отноември.

Банкнотата се засили тази година заради големите притоци от чуждестранни капитали, но когато инвеститорите намерят по-добра възвращаемост другаде, съществува риск те да си приберат парите от САЩ, отбеляза Редъкър. Това е особено вярно, когато някои разиващите се пазари започват да предлагат по-добра възвръщаемост спрямо САЩ, каза той.