Световният Брутен вътрешен продукт ще се свие с 4,5% през 2020 г., прогнозира Deutsche Bank, докато през май най-голямата германска банка очакваше спад на глобалния БВП с 6%. По този начин Deutsche Bank подобри прогнозата си за световната икономика за 2020 г., отбелязвайки по-бързото от очакваното възстановяване от кризата, причинена от пандемията на коронавирус.

"Възстановяването от спада в глобалната икономическа активност, отбелязано по-рано тази година поради пандемията COVID-19, протича малко по-бързо, отколкото очаквахме през май. Във тази връзка подобрихме очакванията си за 2020 г. за много икономики по света ", заяви в анализа си Deutsche Bank. "

Анализаторите на банката поддържат прогнозата си за растеж на глобалния БВП за 2021 г. на ниво от 5,5%.

"По-бързото от очакваното икономическо възстановяване през тази година донякъде отслабва очакванията за първата половина на 2021 г., както и неочаквано трайното разпространение на коронавирус в Съединените щати и сигналите за възможно увеличение на заболеваемостта в световен мащаб през зимата", се казва в проучването. В същото време нашите очаквания, свързани с мащаба на ваксинациите до средата на 2021 г., се увеличиха и следователно прогнозата ни за втората половина на годината се подобри и това ни позволи да задържим прогнозата за цялата година на 5,5%. "

Експертите на Deutsche Bank очакват темпът на икономическия растеж в света да се забави след 2021 г., но ще остане над нивата на прогнозирания тренд. Според техните оценки безработицата ще се върне към нивата преди кризата до 2024-2025 година.

"В условията на недостатъчно използване на трудовите ресурси а се очаква инфлацията да остане сравнително умерена и с много постепенна повишаване в повечето региони", се казва в проучването.

"Очакваме американската инфлация да достигне целта на Фед до 2025 г., докато Банката на Япония и Европейската централна банка ще продължат да се полагат усилия за постигане на целите си за инфлация. "

Според новата прогноза от Дойче банк, икономиката в еврозоната ще се свие с 8,6% през 2020 г., а не с 12%, както се очакваше през май. Прогнозата за спада на БВП на Германия за тази година е подобрена до 6,4% от 9%, на Великобритания е оставена на спад от 11,5%.

Прогнозата за свиване на американския БВП за 2020 г. е подобрена от анализаторите на Deutsche Bank до 5,2% от очакваните преди това 7,1%, а прогнозата за икономически растеж за 2021 г. е повишена до 3,1% от 2,6%.

Икономиката на Китай, според предвижванията на експертите, ще нарасне с 1,6% тази година и с 8,8% следващата година.

Брутния вътрешен продукт на Япония съответно, ще намалее с 6,4% и ще нарасне с 1,6%, а на Индия - ще се свие с 5,8% и ще нарасне с 5,6%.