Най-големият производител на зехтин в света - Испания се превърна в страната в Европа, в която производството на маслиновото олио е спаднало драстично.
Основната причина е голямата суша, заради която страната имаше много лоша реколта три години подред, пише La Sexta. Перспективите не са много по-добри, току що започналата кампания е за около 800 000 тона, с 40% по-малко от предишната. Към това трябва да се добавят инфлацията и произтичащото от нея това увеличение на производствените разходи.
Последствията: необработеният зехтин екстра върджин вече е с 40% по-скъп от преди година. Някои потребители в Испания вече започват да го определят като истински луксозен продукт.
Цената на зехтина се е повишила с 52,4% за последната кампания, като цените са двойно по-големи спрямо края на 2019 г. С други думи, производствените цени на екстра върджин зехтина се доближават до шест евро за килограм, но е факт и че останалите видове масла за готвене, като зехтин и олио за лампанти, вече надхвърлят пет евро.
Има ли недостиг на зехтин?
От местните вериги супермаркети и заводите изключват да има недостиг, но споделят за тенденция на намаляване на производството през последните три години. Ако погледнем данните, в тази кампания Испания е произвела наполовина по-малко зехтин от миналата година.
Испания е европейската страна, която е загубила най-много реколта от маслини през последната кампания. Съседните страни също имат по-лошо производство от миналата година, но не толкова лошо.
Производителите посочват сушата като основна причина за това поскъпване. От UPA Andalucía, Пако Морено, потвърждава, че "изминаха три непрекъснати години с липса на вода и това кара дърветата да страдат и да произвеждат много по-малко".