Бизнесът прогнозира поскъпване на основни стоки и услуги в началото на годината в резултат на готвеното повишаване на цената на електроенергията за производствения пазар.

Според изчисленията месните продукти може да се продават с около 5 на сто по-скъпо, олиото и маслата - с 4,2 на сто повече, а млечните продукти - с 3,8 на сто.

"Дали потребителите ще успеят да пренесат това поскъпване към потребителя или ще го поемат за своя сметка, съкращавайки персонал или чрез намаляване на заплатите. Ако не успеят да направят нито едното, нито другото, ще фалират", заяви председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред Нова телевизия.

Според изчисленията скока в стойността на електроенергията за индустрията ще бъде между 30 и 65%.

"Данните са за поскъпване между 30 и 65. Това е едно пълзящо поскъпване, започнало в средата на годината", посочва Велев.

По неговите думи няма реална причина за вдигането на цените, като липсва дефицит на производството на ток, както и ръст на стойността на суровините.

"Това се наричан инкриминален пазар на балансиращата електроенергия. Това е лошо управление. Не знаем дали поради некомпетентност или зловредно управление. Но резултатът е този - за деветмесечието цената на производител е поскъпнала общо с 4,6%. От този процент до 40-50% разликата се плаща от търговците", допълва още експертът.

По думите на представителя на АИКБ, ако ситуацията се задържи по същия начин от лятото ще има повишаване и на цените за домакинствата.

Васил Велев посочва, че към момента бизнесът е готов да протестира, като работодатели и синдикати планират такива за следващата седмица.