Европа е понесла удар от близо 1 трилион долара от растящите енергийни разходи, но това е само началото - най-голямата криза от десетилетия насам едва сега започва. Приблизителните разходи за 1 трлн. долара се дължат на по-скъпа енергия за потребители и компании, въпреки, че част от разходите бяха компенсирани с пакети от мерки за подкрепа.

Въпреки усилията за повече действащи инсталации за внос на втечнен природен газ пазарът ще е затегнат до 2026 г., когато може да бъде наличен допълнителен производствен капацитет от места като САЩ и Катар. Това означава, че високите цени ще се запазят, пише Bloomberg.

Фискалните възможности на правителствата обаче вече са ограничени. Близо половината от страните членки на ЕС имат дълг, надхвърлящ лимита на блока от 60% от брутния вътрешен продукт.

Планът за запълване на хранилищата това лято, въпреки близо рекордните цени засега смекчава натиска върху предлагането, но с настъпване на по-студеното време енергийната система на Европа ще бъда поставена на първото си изпитание тази зима.

В Германия компаниите и потребителите бяха помолени да намалят потреблението. ЕС успя да ограничи търсенето на газ с 50 млрд. куб. м тази година, но регионът все още е изправен пред потенциален недостиг от 27 млрд. куб. м през 2023 г., коментира Международната агенция за енергия (МАЕ). Това ще се случи при сценарий, в който доставките на руски газ за 27-те страни членки спрат, а китайският внос на втечнен природен газ се върне на нива от 2021 г.

Проучване: Загубите на ЕС от енергийна криза ще надхвърлят €1 трилион

Проучване: Загубите на ЕС от енергийна криза ще надхвърлят €1 трилион

Спирането на предприятия и цели отрасли ще доведе до съкращения на работни места

Основният източник на газ от Русия за Западна Европа беше "Северен поток". Регионът продължава да получава малки количества руски доставки през Украйна, но повредената енергийна инфраструктура от Кремъл излага маршрута на опасност. За да предотврати недостиг, Европейската комисия въведе минимални цели за наличности. До 1 февруари хранилищата трябва да са пълни най-малко на 45%, за да се избегне изчерпване на количествата преди края на отоплителния сезон. Ако зимата е мека, то хранилищата трябва да са запълнени на 55%.

Вносът на втечнен природен газ в Европа е на рекордни нива. Вносът на газ от Китай вероятно ще бъде със 7% по-висок през 2023 г. спрямо тази година, сочат данни на Института за енергийна икономика към China National Offshore Oil Corp., която започва да си осигурява доставки на LNG за следващата година, което я поставя в пряка конкуренция с Европа. Но Китай не е единственият проблем на Европа. Други азиатски страни като Япония обмисля да създаде стратегически резерв, а правителството вероятно ще субсидира покупки.

За страни като Германия, която разчита на достъпна енергия за производство на множество стоки, високите разходи означават загуба на конкурентоспособност за сметка на САЩ и Китай.