Европа може да бъде принудена да започне да ограничава енергията тази зима, като се започне с промишленото използване на природен газ, особено ако зимата е студена. Това коментира изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол, цитиран от Oilprice.

По думите му ако имаме тежка и дълга зима и ако не предприемем мерки, може да се наложи нормирането на природния газ в Европа, като се започне от големите промишлени съоръжения.

Светът е изправен пред "много по-голяма" енергийна криза от тази от 70-те години на миналия век, заяви неотдавна Бирол пред германския всекидневник Der Spiegel.

Какви са запасите от газ на Европа сега. А в началото на зимата?

Какви са запасите от газ на Европа сега. А в началото на зимата?

Напоследък темпът на нагнетяването на газ се увеличава, по оценка на "Газпром"

"Тогава ставаше дума само за петрол, сега имаме петролна криза, газова криза и криза с електроенергията", заяви ръководителят на международната агенция, която беше създадена след шока от 70-те години след арабското петролно ембарго.

Бирол призова още за пестене на енергия и повишаване на енергийната ефективност като средство за справяне с настоящата енергийна криза, която вероятно ще се влоши следващата зима.

Междувременно наскоро стана ясно, че Германия и Австрия се готвят за нормирано потребление на газа. Според планът за извънредни ситуации, свързан с газа, "фазата на ранно предупреждение", която започнаха и Германия, и Австрия, е първата от трите стъпки в подготовката за потенциален недостиг на доставки. В последния си етап правителствата ще въведат нормиране на газа.

"Петролните шокове от 70-те години на миналия век доведоха до голям напредък в енергийната ефективност и е изключително важно тя основният отговор на днешната глобална енергийна криза", казва ръководителят на МАЕ.

По думите на датският енергиен министър Дан Йоргенсен ако повишим нашата енергийна ефективност, можем да намалим зависимостта си от руския нефт и газ и да се приближим до постигането на климатичните си цели.