Икономиките на 19-те страни-членки на еврозоната нараснаха с най-бавен темп от две години насам. През второто тримесечие на годината растежът се забави до едва 0,3% спрямо първите три месеца. На годишна база разширението достига 2,1%, показват данните на Евростат.

Понижението идва заради по-слаб износ и по-слаба увереност в бъдещите отношения с най-големите търговски партньори. В края на миналата седмица САЩ отчете 4,1% ръст на икономиката за същия период.

Растежът все пак позволява на еврозоната да запише шеста година на ръст на икономиката.

През юли инфлацията се повиши до 2,1%, като основна заслуга има енергията (9,4% повишение на цените), както и храната и алкохола (2,5%). Основната инфлация достига 1,1%.

Безработицата остава на най-ниското си ниво от 2008 година насам - 8,3% за юни.

Данните идват в момент, в който основните притеснения са насочени към заплахата от търговска война, която натежава над икономиката и настроенията на потребители и бизнес. Миналата седмица президентът на Европейската централна банка Марио Драги посочи протекционизмът като ключов риск пред иначе добрата прогноза.

ЕЦБ предвижда, че еврозоната ще нарасне с 2,1 процента през тази година и 1,9 процента през следващата.

България

По последни данни на Националния статистически институт месечната инфлация в България за юни е 0,1%, а годишната - 3,2%.

Сезонно изгладените данни показват растеж от 3,6% на БВП през първото тримесечие на 2018 г. в сравнение със съответното тримесечие на 2017 г. по предварителни оценки.

Безработицата в България достига рекордно ниско ниво през юни - едва 4,8%.