Американският автомобилен производител Ford Motor Co. ще изтегли от пазара над 145,000 автомобила само в САЩ, главно заради дефектирали ключалки и малки проблеми по електрониката.

Изтеглянето включва точно 139,537 автомобила произведени през 2005 г. от моделите Five Hundred, Mercury Montego и модел 2006 минаван Freestar. Официалната причина за тази драстична мярка е дефект и възможност за образуване на ръжда в заключващите механизми.

Освен това, недоволно клиенти са се оплакали, че заключващия механизъм успява да замръзне в много студено време и вратите на автомобила могат да се отворят докато е в движение.

Отделно от общата бройка, Форд ще изтеглят 6,164 единици от хибрид-модела Escape 2006 г., главно заради проблеми в скоростната кутия на иновационния автомобил. Ако се получи повреда, колата ще може да се движи дори когато е на „паркинг" позиция на автоматичната скоростна кутия.

Дилърите на Форд в САЩ ще инспектират лично скоростните кутии на автомобилите и ще ги заменят при нужда в оторизиран сервиз.

Форд, заедно с конкурентите си GM и DaimlerChrysler са подложени на изключително тежка конкуренция от японските производители на леки автомобили.