Властите в китайския град Ухан публично призоваха стотици местни компании да си платят задълженията - рядък ход, който показва тежката финансова ситуация, в която е изпаднал най-големият град в централната част на страната, съобщава CNN.

Контекст: Именно от тук тръгна глобалната коронавирусна пандемия в края на 2019 г., като драконовски строгите противоепидемични мерки повлияха сериозно на икономиката в региона.

Проблемите пред икономиката на Китай

Проблемите пред втората икономика в света

Засега очакванията не се оправдават, какви са причините

Локдауните и масовото тестване и карантиниране, наложени от президента Си Дзинпин, струваха милиарди на ред китайски големи общини. Имотният пазар също се срина, а местните власти много разчитат на приходите си от продажба на земя.

Детайли: Финансовото бюро на Ухан публикува в местния официоз информация, че 259 юридически лица имат общо 14 млн. долара просрочени задължения, които се призовават да платят възможно най-скоро. Сред тях има държавни и частни дружества, правителствени структури и сдружения с нестопанска цел.

 Работническите стачки се превърнаха в ежедневие в Китай

Парадокс в сърцето на комунистическия режим: Работническите стачки се превърнаха в ежедневие

"Това е толкова голяма ирония, колкото комунистическата система, която приема консуматорството".

От бюрото признават, че не постигат успех в събирането на борчовете и затова предлагат възнаграждение срещу информация, свързана с длъжниците.

Още нещо: Ухан далеч не е единственият китайски град с финансови проблеми. В провинция Юнан съотношението между неплатените дългове и приходите през миналата година достигна 1000%. Много градове се наложи да намаляват разходите си за сметка включително на медицинското обслужване на пенсионерите, а това доведе до протести.

Китай праща 300 000 млади безработни на село

Китай праща 300 000 млади безработни на село

Все по-голям е броят на тези, които нито учат, нито работят

Според оценки на анализатори неизплатените държавни дългове на Китай са надхвърлили 123 трилиона юана (18 трилиона долара) през миналата година, от които близо 10 трилиона долара са така наречените "скрити дългове", дължими от рискови платформи за финансиране на местните власти.