Борба с безработицата с китайски характеристики и мащаб прилагат в социалистическата страна спрямо армията от млади хора, които нито учат, нито работят - около 300 000 от тях ще бъдат изпратени да се трудят в селските райони, съобщава CNN.

Контекст: Рестриктивните политики по време на пандемията, но и все по-голямото разминаване между резултатите от образованието и нуждите на пазара водят до появата огромно количество млади хора, които не могат да се реализират по специалността си - заради липса на подходящи познания или заради липса на малки и средни компании, в които да могат да се развиват.

Китай ще бъде най-големият двигател на глобалния растеж следващите 5 години

Една от най-засегнатите икономики от пандемията ще бъде най-големият двигател на глобалния растеж следващите 5 години

Перспективите за глобалния растеж са най-ниски от последните няколко десетилетия

Данни за заетостта Пекин дава само за градското население, но и те не са обнадеждаващи. В богатата индустриална провинция Гуандонг са близо до изравняване на печалния рекорд - 19,6% младежка безработица. Това означава, че около 11 млн. души между 16 и 24 г. са без работа в рамките на цялата страна.

Опасенията са, че тази бройка ще нарасне допълнително, след като през тази година близо 12 млн. души ще приключат образованието си.

Детайли: Изпращането на млади хора в селските райони е с цел "съживяване на икономиката" в по-изостаналите части на Китай. Вече завършили в градовете младежи от провинцията ще бъдат насърчавани да се връщат по родните си места. На останалите ще им бъде помогнат да си намерят работа в по-малки населени пунктове.

В Китай 7,7 милиона души кандидатстваха за 200 000 държавни работни места

В Китай 7,7 милиона души кандидатстваха за 200 000 държавни работни места

Държавата разшири набирането на персонал на национално ниво

Целта е общо около 300 000 души да се трудят в селските райони 2-3 години. Така създадената програма превръща в дела думите на президента Си Дзинпин от декември миналата година, когато той призова младежите да си търсят работа извън града.

От друга страна: Именно добре образовани млади безработни бяха в първите редици на протестите срещу противоепидемичните мерки, които накараха китайското правителство да промени курса си. Недоволните се обявиха против модела на държавен капитализъм, върху който се гради успеха на КНР през последните повече от 30 години - за тях това е свят, в който място за младите не е предвидено.

Затова и някои експерти смятат, че целта на новата програма е преди всичко да разпръсне и изолира потенциално несъгласните с действията на властта.

10 начина, по които се промени Китай, за десетилетие управление при Си Дзинпин?

10 начина, по които се промени Китай, за десетилетие управление при Си Дзинпин?

Страната претърпя дълбока промяна

Факт е, че в социалните мрежи вече е блокирано споменаването на популярния литературен герой Конг Ийджи, който е образован, но живее бедно, защото достойнството му не позволява да се захване с по-груба работа. Именно с миймове, свързани с него, младежите протестират срещу ситуацията, в която 70 000 притежатели на магистърска степен трябва да доставят храна по домовете.

В същото време, държавните медии хвърлят цялата вина за безработицата върху младите, които били "твърде претенциозни". От младежката организация на китайската компартия призоваха връстниците си "да свалят училищните униформи, да си навият панталоните и да отиват на полето".

Китайският юан достигна 15-годишно дъно, след новината за новия мандат на Си Дзинпин

Китайският юан достигна 15-годишно дъно, след новината за новия мандат на Си Дзинпин

Юанът падна с цели 0,6 процента до 7,3084 за долар

Учени хора са ходили на полето в Китай и преди - по времето на Мао. Между 50-те и 70-те години на XX век десетки милиони китайци са изпратени в селските райони, за да загубят след това възможност за кариерно развитие и да станат известни като "Изгубеното поколение на Китай".