Китайската икономика продължава да изпитва проблеми, независимо от приключването на локдауните, свързани с Covid. Така че, предварителните прогнози на анализаторите за ускорен растеж на втората в света икономика след тази на САЩ, засега не са се оправдават. До този извод стигнаха икономисти, анкетирани от Reuters.

Активността в производствения сектор на Китай продължава да намалява през май, както се вижда от прогнозата (официалните данни ще се появят тази седмица) за индекса на мениджърите по доставките (PMI) - 49,4 пункта.

През април той беше 49,2 пункта, но стойност на този индекс под 50 по принцип така или иначе означава понижение, отбелязва агенцията.

Петте страни най-големи износители за Индия

Петте страни най-големи износители за Индия

Голямата (очаквана) изненада е Русия

Данните за април показват рязък спад на вноса, спад на цените от производител и на инвестициите в недвижими имоти. А резултатите за ръста на индустриалното производство и на продажбите "на дребно" се оказаха по-слаби от очакваните.

Анализаторите от Goldman Sachs отбелязват в тази връзка, че "базовият импулс" на икономическия растеж в Китай е слаб през май, като данните за производството на стомана относно стоковите потоци сочат проблеми в ранните етапи на производството.

От кои държави Китай купува най-много природен газ

От кои държави Китай купува най-много природен газ

Първите три държави при втечнения и тръбопроводния газ са различни

Освен това, данните от миналата седмица за фючърсите на желязната руда паднаха до минимума за шест месеца, което показва очаквания за слабо търсене през лятото.

Малко по-рано беше съобщено, че безработицата сред младежите (под 30 години) в Китай е достигнала рекордните (в отрицателна посока) 20,4%. При това, според експерти, през следващите месеци тази ситуация няма да се подобри.

Какъв ще е растежът на икономиките на САЩ, Китай и Япония през 2023 година

Какъв ще е растежът на трите най-големи икономики в света през 2023 година

Прогнозата на ООН