Китай купува от други държави много големи обеми природен газ - както втечнен, така и по тръбопроводи (в газообразно състояние). За първите 4 месеца на тази година (януари-април), по отношение на обемите на втечнен природен газ, изнесен за Китай, Австралия е на първо място (6,8 милиона тона за 4,61 милиарда долара), показват най-новите статистически данни на Главната митническа служба на Китай, пише "Комерсант".

На второ и трето място по този показател, са съответно Катар (5,8 милиона тона за 3,94 милиарда долара) и Малайзия (2,2 милиона тона за 1,64 милиарда долара).

Русия е на четвърто място - много близо след Малайзия - както по обема изнесен за Китай втечнен газ за първите 4 месеца на годината, така и по общата му стойност. При това, обемите втечнен газ (LNG) доставени от Русия за Китай за периода януари-април, на годишна база са скочили с 50%, до 2,14 милиона тона - докато в стойностно изражения обаче, показателят е нараснал с 26%, до 1,65 мириарда долара.

Най-големият в света танкер за втечнен газ е построен в Китай, кой е получателят му

Най-големият в света танкер за втечнен газ е построен в Китай, кой е получателят му

Вместимостта на резервоарите на танкера е 93 хиляди кубически метра

Що се отнася до доставките на тръбопроводен газ за Китай за периода януари-април 2023 г., тук на първо място, както и досега, е Туркменистан (за 3,41 милиарда долара), следвана от Русия (за 2,33 милиарда долара, което е скок от 2,2 пъти на годишна база) и от Мианмар (за 540 милиона долара). При тази статистиката физическите обеми на вноса не се посочват.

Отбелязва се, че за цялата 2022 г. доставките на руски тръбопроводен газ за Китай на годишна база са нараснали в стойностно изражение 2,6 пъти, до почти 4 млрд. долара.

Според прогнозите на международни енергийни експерти, през следващите месеци Китай ще забави добива на въглища, а търсенето на втечнен газ ще надхвърли нивото от 2022 г. При такова положение, азиатският пазар ще стане премиален за доставчиците на втечнен газ, а цените в Европа може да станат по-ниски, от тези в Азия.

Вече нищо, свързано с природния газ в света, няма да е като преди

Вече нищо, свързано с природния газ в света, няма да е като преди

Без пестене на синьо гориво зимата в ЕС може да бъде тежка