Летният сезон у нас тази година е доста силен. От бранша неотдавна отчетоха 125% увеличение на туристите по южното Черноморие.

Не само по морето, но и много места в България се наблюдава свръхтуризъм, като няма достатъчно капацитет по ресторантите и по хотелите, а това се отразява и на качеството на обслужване. Това заяви Илин Димитров, председател на Варненска туристическа камара, председател на Асоциацията за подбор на кадри от чужбина и председател на Асоциацията на аниматорите в България, пред Bloombergtv.bg.

По думите му хотелите може привидно да изглеждат пълни, но продължителността, както и цените, на които те работят, не им позволява да бъдат ефективни.

"Миналата година нямахме сезон, което ни постави в тежки условия за началото на този сезон. В момента имаме около два месеца и половина сезон и много желаещи да почиват", заяви той.

Сегашната криза е от много по-различно естество, допълни госта. "Предишната беше финансова (2008-2009 г.), но въпреки всичко имаше почиващи. В момента има криза на достъпността. Не може посрещнем чуждестранни гости. Работим на празни обороти или не работим. Биваме постоянно затваряни-отваряни."

Според Димитров българският турист е желан, но дори ако всички българи решат да почиват в България, то те ще представляват едва около 25-30% от цялата леглова база.

По думите му не се наблюдават нови хотели, браншът изчаква, за да види накъде ще тръгнат нещата. "Ако има пореден щам на вируса и кажат, че ще има затваряне отново, от инвестициите няма смисъл".

Криза има и при намирането на служители. Предизвикателство е да бъдат обучени и задържани българските служители. За целта трябва те да бъдат мотивирани и да им се заплаща добре, така че те да искат да се развиват.

Кадрите от чужбина са добро допълнение. Всяка година "внасяме" средно 20 хил. души от Молдова, Украйна и някои азиатски държави. В бранша работят 156 хил. души, а вносът е по-малко от 20%.

Димитров казва, че всяко едно затваряне води до отлив на кадри, а след това отварянето е много по-трудно. Ударът върху репутацията е дори по-голям от финансовия, защото браншът вече изглежда като несигурно място за работа. Затова този бизнес иска да има ясни условия за затварянията и свързаното с тях подпомагане. Браншът е единен, какъвто от много години не съм го виждал, казва експертът.