В понеделник, 15 август, централната банка на Китай намали основния лихвен процент, което представлява второ намаление тази година. По този начин се изтеглят пари в брой от банковата система.

Анализаторите смятат, че тази разлика в политиката в сравнение с други големи световни икономики, повишаващи лихвите, е свързана с решимостта на правителството да подкрепи забавящата се икономика, съобщава Reuters.

На 17 август известният инвеститор в недвижими имоти Греъм Стефан сподели в Twitter своята гледна точка за текущото състояние на китайската икономика. Той обяснява, че китайските инвеститори днес изглеждат буквално "обсебени" от недвижимите имоти, влагайки до 70% от богатството си именно на този пазар.

Бойкот на ипотечните кредити в Китай: банките могат да загубят 350 милиарда долара

Бойкот на ипотечните кредити в Китай: банките могат да загубят 350 милиарда долара

Множество закъсали проекти подкопаха доверието на стотици хиляди купувачи на жилища

Поради ненадеждността на китайския фондов пазар, тъй като китайският индекс Shanghai Composite не се е възстановил от своя връх от 2008 година, въпреки утрояването на БВП на страната оттогава, китайските граждани предпочитат да инвестират в недвижими имоти.

"Китайската икономика преживява почти пълен колапс. Близо половин милион клиенти са загубили своите депозити, тъй като банките са отпускали безразборно заеми на строителни предприемачи, които сега са изправени пред лавина от неизпълнения. Ето историята, която китайското правителство не иска да знаете", казва Стефан.

Според последните данни от сектора средната цена на жилище в Пекин може да достигне до 25 пъти средния годишен доход на хората. За сравнение, в Ню Йорк обикновено достига до 10 пъти.

Китай намали американските си облигации с $13 милиарда

Китай намали американските си облигации с $13 милиарда

Япония остава най-големият притежател на дългови задължения на САЩ

Огромното търсене и високите цени доведоха до това предприемачите да продават предварително жилища, които дори не са построени, използвайки тези пари, за да стартират нови проекти. Така те създават цикъл, подобен на схемата Понци.

И тъй като инвеститорите започнаха да просрочват задълженията си, кризата с недвижимите имоти се разпространи към банките, които дават пари за проекти.

Към момента над 400 000 клиенти са станали жертва на подобни дейности, общественото доверие в банковата система е спаднало рязко, а правителството се намесва, за да избегне бягство от банки и ликвидни сривове. Тези стратегии обаче изглеждат в най-добрия случай съмнителни.

Такова развитие може да доведе до това Китай да пропусне своя темп на растеж на БВП от 5,5% и това е нещо, което инвеститорите трябва да следят много внимателно.

В заключение, китайските компании имат много инвестиции в акции в САЩ, следователно икономическите проблеми в Китай могат да доведат до разпродажба на тези холдинги.

Независимо от сериозността на кризата с недвижимите имоти в Китай, инвеститорите трябва да внимават за различни макро тенденции, които се случват по света. Икономиките все още са крехки заради загубите, претърпени по време на блокиранията, заради на Covid-19. Следователно, внезапни разпродажби на пазарите на акции могат да се случат, след като някой нов шок удари пазарите.

Жилищната криза в Китай топи средната класа

Жилищната криза в Китай топи средната класа

В момента развитието на сектора на недвижимите имоти в цялата страна е в застой и цените на жилищата падат