Икономическият ръст в северната ни съседка най-вероятно през второто тримесечие се е увеличил благодарение на по-голямото производство в строителния сектор, събирането на данъци и персоналните разходи, гласи изследване, на което се позовава Bloomberg.

На годишна база, БВП на страната може би се е увеличил с 6.4% за второто тримесечие, като през първите три месеца на 2007 е бил 6%.

Прогнозата е медиана на оценките на петима икономисти, които посочват прогнозни стойности от 5.5% до 7.1%. Официалните данни ще станат известни утре в 10 сутринта.

Според изследователския директор на Raiffeisen Bank Romania, ръстът на БВП е дошъл от строителство и от нетни данъци върху продуктите. „Строителството е най-динамичния сектор на румънската икономика".

След влизането в ЕС на 1ви януари, икономиката на Румъния се радва на ръст на инвестициите, които повишиха резултата в строителната индустрия, продажбите на дребно и в други области на икономиката; заплатите се увеличиха. Инвестициите също така увеличиха търговския дефицит, фактор можещ да доведе до по-слаб ръст през 2008.

В края на 2006 икономиката на балканската държава с население 22 млн. души е нараснала със 7.7%: това е осма поредна година на ръст след рецесията в края на 1990те.

Строителният сектор през юни е нараснал с 29% на годишна база. Нетните заплати през юни са се повишили с годишните 23%, гражданите имат повече пари за харчене за потребителски стоки, жилища и услуги.

Правителствените приходи за първите седем месеца на 2007 са се увеличили с 27%. Румънското правителство планира да увеличи разходите си през тази година и да разшири до 2.8% бюджетния си дефицит от миналогодишните 1.7%.

Според правителството икономическият ръст за годината ще се забави до 7% от миналогодишните 7.7%. Месеците изключително горещо време и слабите валежи ще влошат селскостопанската реколта, която се отчита основно през второто полугодие

Утрешните данни ще дадат на анализаторите ясна идея какъв ще бъде максималният ръст през следващата година. Трудно ще е реалният БВП за цялата година да надвиши някоя от стойностите през първото полугодие.

Търговският дефицит на страната ще допринесе за забавянето през тази година. Премахването на търговските бариери след влизането на Румъния в ЕС насърчи румънците да купуват вносни стоки. В резултат на това вносът в страната се увеличава през юни с темп 22% на годишна база, а износът - едва с 9%.