Колко лоша е корупцията в Румъния? Този въпрос задава "The Economist" в последния си брой.

Миналия ноември Вилем де Паув, дългогодишен анализатор и консултант в структурите на ЕС пише в доклад, че "независимо от прогреса до сега Румъния дава заден ход на всички фронтове в борбата с корупцията... ако се запази същото положение, след шест месеца страната ще бъде там, където беше през 2003 г."

Документът, изготвен от белгийския прокурор така и не е публикуван (можете да изтеглите английската версия от тук).

Той бе оповестен чак сега. Ако беше показан по-рано, може би междинния доклад на ЕК за Румъния от февруари нямаше да е толкова мек.

Според Паув, "...Румъния продължава да полага усилия, да преодолее слабостите, които ще възпрепятстват ефективността на европейските закони, политики и програми в страната. Както и да е, в ключовите сфери борбата срещу корупцията по високите нива не отбелязва никакви реални резултати."

В същото време румънските власти така и не успяват да се обединят в борбата си с корупцията.

Влизането на страната в ЕС накара политическия елит на страната да си мисли, че вече няма нужда да полага усилия в тази насока.

Изводите на Паув са мрачни. Много от мерките срещу корупцията, предприети преди присъединяването, впоследствие са изоставени от правителството или парламента, а всички големи висящи дела за корупция на високо ниво са спрени.

Всичко това показва "силната съпротива на практически цялата политическа класа срещу борбата с корупцията".

Големият проблем е, че Франция направи всичко необходимо да вкара Румъния в ЕС. И въпреки, че балканската държава не беше готова в много отношения, тя беше вкарана в съюза в комплект с България, още една страна на опашката по борба с корупцията в Европа.

Говорителят на Европейската комисия Марк Грей подчертава, че документът няма нищо общо с очаквания доклад през юли. Европейски източници обаче смятат, че докладът ще бъде повлиян от изводите на експерта, защото ако това не стане ще се засилят негативните настроения и съмненията за фаворизиране към двете нови членки на Европейския съюз, както и политическият натиск за реални санкции върху Румъния от страна на ЕК.