Ръстът на потребителските цени в Китай се ускори до максимум за 17 месеца. Това беше улеснено от скока в цените на свинско и други месни продукти поради епидемията от африканска чума по свинете, както заради повишаването на цените на плодовете поради сухото време.

Потребителската инфлация през миналия месец се повиши с 2,8% на годишна база, след като бе нараснала с 2,7% през юни, показват данните на Националното статистическо бюро на КНР.

Цените на храните са се увеличили с 9,1% на годишна база - с най-бърз темп от януари 2012 г., след като през юни се повишиха с 8,3%.

Цените на плодовете скочиха с 39,1% на година. Цените на свинското месо са се повишили за година с 18.2%.

В сравнение с предходния месец потребителските цени през юли се повишиха с 0.4%, след като през юни паднаха с 0.1%.

Основният индекс на потребителските цени, който не отчита волатилните цени на храните и енергията, падна с 1,3% през юли.

В същото време цените на производител в Китай показаха спад за първи път от три години, през юли те спаднаха с 0,3% на годишна база. Анкетирани от Reuters анализатори прогнозираха спад от 0,1%. През юни индексът на цените на производителите показа нулев ръст.

Годишен спад на производствените цени бе регистриран за първи път през август 2016 г. на фона на слабото вътрешно и чуждестранно търсене, както и спадащите цени на нефт, желязна руда и други суровини.

Такава динамика, разглеждана като индикатор за индустриалното търсене, би могла да подхрани опасенията от дефлация и да подтикне властите да използват по-агресивни стимули.

Ускоряването на растежа на потребителските цени в съчетание с падащите цени на производителите означава, че за централната банка ще бъде по-трудно да реагира чрез паричната политика, тъй като по-ниските лихви ще тласнат потребителската инфлация над целевото ниво от 3%.